2008. augusztus 20., szerda

Egy ismeretlen zug 5


Kós Károly Sq
Originally uploaded by ribizlifozelek

Budapestet divat szidni. Elmondani, hogy büdös, koszos. Lenézzük, mert romos, kutyaszaros. Igaz, büdös, kutyaszaros, de ugyanakkor szép. Csak, mivel alig ismerjük a várost, nem vesszük észre a szépségét és sok embert ismerek, aki lelkesen szidja a várost és tanácstalan, ha valami szépet kellene mutatnia benne.

Wekerle ismert hely. Sokan hallottak róla, Wekerle Sándort még az iskolában is tanítják. (Eposzi jelzője, az első polgári származású miniszterelnök. Igaz, azt már annyira nem teszik hozzá, hogy idővel bárót csináltak belőle is.) Ráadásul a Barátok közt fiktív helyszíne is Wekerle. Többen mesélték, a sorozat karakterei gyakran kapnak leveleket abba a bizonyos házba.

Wekerle

Szóval, Wekerléről hallottak. Wekerlét dícsérik. Meglátogatni kevesebben látogatják meg. Pedig az árnyas fasorok, az emberi léptékű terek, a hatalmas főtér csábító hely. Nagyon jól el lehet itt sétálgatni és a Kós Károly téren még egy jó kis curkászda is van.

A vendéglő sajnos zárva van, de remélem, hamarosan ismét megnyit. A kerthelységben a százados fák alatt mindig hűvös van.

Az egész negyed emberléptékű. Urbanisták csaknem száz éve mondják, mennyire jó a terület építészeti, városszerkezeti kialakítása. Mondani tudják. Csak építeni nem sikerül hasonlókat...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

én is szeretem azt a helyet. tesóm odajárt suliba. nagyon jó hangulata van. csak a kőbánya-kispest környék nem annyira jó.

ribizlifozelek írta...

Köki kritikán aluli. Néha az az érzésem, az acélgerendákat be klne olvasztani, a helyet napalmmal fertőtleníteni.

Remélem, a felújítás után jobb lesz. Most a felújítás alatt rosszabb.