2008. augusztus 11., hétfő

Repülés kutyával Amerikából Magyarországra


Yoda
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az egész kutyás repülés egy vicces dolog. Rengeteg mindent kérnek hozzá, mindent túlbonyolítanak és minden rettenetesen komplikált s misztifikált.

Hátha valakinek egyszer jó lesz alapon leírom, nekünk mit kellett tennünk, hogy Yoda eljöhessen velünk az Egyesült Államokból Magyarországra.

Természetesen, amit leírok, az nem Szentírás. A dolgok változhatnak, a bürokrácia útjai kifűrkészhetetlenek. Utazás előtt mindenki ellenőrizze, változott-e valami.

0. Útvonaltervezés. Egyes országok csak karanténba tétel után engednek át állatot területükön, még akkor is, ha a négylábú csak tranzitutas lenne. Ezek az országok általában szigeten vannak: Anglia, Izland. Lehetnek félszigeten is: Skandináv országok. Vagy érezhetik magukat szigetnek a nagy EU-s tengerben: Svájc.

1. Légitársaság választása. Ki kell választani, mely légitársaság enged fel a fedélzetre kutyát. (Általában ugyanezek a légitársaságok vadászgörényt és macskát is felengednek.). A felengedett állatok száma korlátozott. Általában egy utazhat első osztályon, egy turistán és egy bizniszen. Az extra utazó helyét előre le kell foglalni. Az állatok méretét is korlátozzák. Van, amelyik légitársaság 4-8-12 kilós állatkát enged fel hordozóval együtt, mások azt kötik ki, hogy az állat kényelmesen el kell férjen a hordozóban. Valamennyit mindenképp fizetni kell az állat jegyéért.

2. Mikrochip. Kell európai és nem árt amerikai mikrochip a kutyába. Így az állatnak kétmagos processzora lessz és felgyorsul.

3. Papírok. Ez a dolog legviccesebb része. Rengeteg papírról írnak fórumokon, légitársaságok oldalán. Egyes cégek, például a Pet Travel pénzért árulják ezeket a dokumentumokat. Jól teszik, mert a legtöbb neten szinte fellelhetetlen. Egy csomag dokumentumért 7.5 dollárt kérnek és külön kérésre ezért a pénzért a papírokat nyomtatott formában is postázzák az Egyesült Államokon belül.

3.a Egyes légitársaságok kérnek egy Veterinary Certificate For Domestic & International Airline Travel nevű papírt. Ez egy papír, amin egy állatorvos igazolja, hogy az állat egészséges, nem szenved fertőző betegségben, nincs benne bolha vagy más élősködő, be volt - és mikor - oltva veszettség ellen, valamint mi a mikrochip száma. A Veterinary Certificate For Domestic & International Airline Travel pdf formában letőlthető. Ezen a papíron szerepel a legtöbb légitársaság által nem elvárt Bordatella oltás.

3.b. Kell egy APHIS 7001 formanyomtátvány. Ezt az állatorvos adja és ezt elvileg hatósái állatorvossal hitelesíttetni kell. Ez egy ötpéldányos indigós amerikai sajtpapír, amiből kiderül, kié az állat és mikor lett beoltva veszettség ellen.

3.c. Kell egy magyar. EU konform ÁLLAT-EGÉSZSÉGÜGYI BIZONYÍTVÁNY. Ez egy EU formula, minden országba, ahol az állat átszáll, kell egy megfelelő nyelvű belőle. Az a vicces, hogy az EU lótúrós papírt EU számának ismeretében se nagyon akarják a keresők megtalálni. (Persze ez is változhat.) Ezen a papíron az állatorvos igazolja, hogy az egészséges, van mikrochipje és be van oltva veszettség ellen.

Megfigyelhető, az összes papírra ugyanaz kell. Mindent akkurátusan meg kell szerezni, kitöltetni (a magyar paprírt nem fekete tollal, hanem kékkel. Aztán, ha az utazónak szerencséje van, a a finánc nem kér ezekből semmit, inkább kávézik egyet.

9 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Update.

A legujabb állapotokról lásd:
http://ribizlifozelek.blogspot.com/2009/06/yoda-repulos-papirjai.html

Unknown írta...

Szia :)

rágugliztam arra, hogy kutyával kívánok az államokba utazni és csak téged dobott ki a szerencsekerék :)

Arról nem tudsz valami infót, hogy kivinni hogy lehet blökit?:)

Köszke ˇ.ˇ

ribizlifozelek írta...

Szia Liza,

a visszaut:

http://ribizlifozelek.blogspot.com/2009/09/yoda-es-hatosagi-allatorvos.html

- Kell a kutyaba mikrocsip (amerikai es europai).
- Kell egy papir a legitarsasagnak. Ez ugyanaz a fajta papir, mint a masik iranyban. (link a letoltheto papirhoz vagy ebben vagy a linkelt posztban)
- kell egy allatorvosi igazolas, h a kutya egeszseges es be van oltva
- kell egy hatosagi allatorvosi igazolas, hogy az allatorvosi igazolas ervenyes.

Most nyaron (2009ben) ezek ezek a papirok kellettek.

Jo utat!

ribizlifozelek es Yoda

Pixyre írta...

Szia!
Régi álmom az USA-ba eljutni.Nagynéném már kint él a családjával 10 éve, Kaliforniában.Szeretnénk jövő nyáron kiutazni hozzájuk, de van egy 2 éves fajtiszta (6kilós) shih-tzum, akit semmi esetre sem hagynék Magyarországon.Sok rémhírt hallottam, hogy csomagtérben kell utaznia, vagy eleve ilyen hosszú útra nem is vihetem el.El kell altatni, vagy nem kapom vissza és elzárják. Tudsz valami megnyugtató infót mondani ezzel kapcsolatban?Ti hogy tudtatok utazni? Amit leiírtál a formai dolgokról, az is segítség volt, köszönöm :)
Martina

ribizlifozelek írta...

Szia Pixyre,

a lenyeg, hogy kismeretu kutyakkal utasterben egyaltalan nem remenytelen repulni.

Info:
http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/vacation/kbyg/prohibited_restricted.xml#Pets
http://awic.nal.usda.gov/nal_display/index.php?info_center=3&topic_id=1131&tax_level=2&tax_subject=181

(A kovetseget is meg lehet kerdezni.)

1. A legfontosabb: 30 napnal nem regebbi ervenyes veszettseg elleni oltas. Errol kell hatosagi allatorvosi igazolas is > angolul.
1.1. Egyes legitarsasagok kernek allatorvosi igazolast arrol, hogy az eb egeszseges.

2. Kell egy legitarsasagot talalni, amelyik felenged kutyat utasterbe. Ez a tarsasagok honlapjan le van reszletesen irva. (Pl a Delta ilyen. Viszont ok nem repulnek telen Magyarorszagrol, de lehet indulni Becsbol, Pragabol, Velencebol, stb.)
2.1. A kutya "jegyet" le kell foglalni jegyvasarlaskor.
2.2. Felszallas elott kifizetni (Deltanal ez 250 US egy utra.)

3. Kell egy jo doboz az ebnek, amiben utazhat az ules alatt. (Altalaban az egesz 6-7 oras repules alatt itt kell legyen, a legtobb legitarsasag nem engedi kivenni az ebet.)
http://ribizlifozelek.blogspot.com/2011/07/yoda-doboza.html

4. Erdemes olyan utvonalat osszeallitani, hogy sok ido legyen atszallni: az USA-ba a belepes sokkal lassabb lesz kutyaval. Kell ido arra is, h kimehessen pisilni, ha lehet.

5. Felszereles: falatka. Enyhe nyugtato nem art. Torlokendo, ha esetleg a dobozaban menne ki. Alma(le) (hogy igyon, a repulon konnyu kiszaradni.

Remelem, tudtam segiteni. Jo utat! Ha van meg kerdesed, nyugodtan irj.

Yoda mar sokszor repult Europaba, es altalaban jobban birja, mint mi :)

Pixyre írta...

Szia!
Koszi szepen a segitseget! Nagyon sokban megnyugtattal! :)
6-7oras repulo utat irtal.Ez azt jelenti, hogy tobbszor szalltatok at? Mert ugy tudom, hogy USA es Magyarorszag kozott azert joval hosszabb az ut. Azt mondod erdemes sokszor atszallni, hogy birja a kutyus?

ribizlifozelek írta...

Igazad van, hosszabb az ut.
Mi altalaban Budapest - New York - Salt Lake City utvonalon repulunk, de igyekszunk hosszu atszallasi idot hagyni, hogy tudjunk egyet setalni kozben.

Névtelen írta...

Szia!

Nem találtam privát üzenetküldési lehetősége, ígyhát itt írok.
A barátommal júliusban tervezzük a kiutazást amerikába, aztán valahogy ottmaradnánk.
Mesélnél nekem arról, hogy te (ti) hogyan jutottatok ki? :)
Persze ha nem tolakodó a kérdés.
A kis kedvencemet semmiképp nem hagynám itt, de lehet muszáj lesz.
Esta-val nem is tudom engednek- e kutyust velünk...
Sajnos ezen a beutazási engedélyen kívül nemnagyon vagyunk jogosultak másra. :(

itt az e-mailem ha ott jobb neked :)

ticiaa1991 kukac gmail.com

ribizlifozelek írta...

Szia Ticiaa,

az ESTA-nak semmi köze szerencsére az ebhez, úgyhogy jöhet nyugodtan, a bejegyzésben leírt papírjai megvannak.

Jó utat!

ribizlifozelek