2008. augusztus 9., szombat

Hadüzenet


WW2 military cemetery
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pár éve láttam Szakasvilit. Akkor épp szabadságharcos volt. Aztán elnök lett belőle. Aztán valószínűleg meghülyült.

Arra gondolt, hogy amíg a fél világ egy olyan eseményt né, ahol szteroidokkal hízlalt alakok dobigálnak fémgolyókat, meg 22 alak szaladgál egy gömb után, hogy amikor utolérik, jó nagyot belerúgjanak, lehetősége lesz bevonulnia Oszétiába. (Dél.)

Hogy most Oszétia (Dél) az jogosan független vagy sem, más kérdés. De bevonult. Olimpia van, béke van, az emberek másra figyelnek, az oroszok nem akarják a kínaiak buliját elrontani. Beszalad Oszétiába.

Arra is gondolhatott, hogy az egész olyan lesz, mint amikor 1995-ben a horvátok és a bosnyákok 1995-ben 36 óra alatt kisöpörték a szerbeket - a civil lakosságot is - a Krajinákból. Itt meg, Oszétiában (Dél) a rebellis oszétok békésen megtérnek Grúzia kebelére. Ha meg nagy baj van, az amerikai barátok segítenek. Elvégre Grúzia majdnem tagja lett a NATO-nak. Lesz pár halott, aztán Szakasvili lesz a második legnagyobb grúz.

1995-ben Szerbia nem tudod, akart a Krajinákon segíteni. Oroszország viszont ismét erős. Ráadásul ők a grúzoknál is jobban tudják, hogy egy nagy nemzetközi esemény árnyékában többet engedhetnek meg maguknak. Az emberek az Oimpiát nézik. (Régen Szuezre figyeltek.) Az oroszok keményen odacsapnak. Az amerikaiak meg nem fognak az oroszokkal keménykedni Szakasvili miatt, ahogy Nagy Imréért sem tették.

Mi lesz ebből? Az oroszok megvédik Oszétiát (Dél), a grúzok átkozódnak, amerikai és NATO szövetségeseik sajnálkoznak, de nem csinálnak semmit. Szakasvili esetleg belebukik. Esetleg nem.

És rengetegen meg fognak halni.

Nincsenek megjegyzések: