2008. augusztus 15., péntek

Finta


Kempinski Corvinus
Originally uploaded by ribizlifozelek

Elkezdtem tudatosan gyűjtögetni és lefotózni Finta György épületeit Budapesten.

Hosszú idő után ráébredtem, hogy Finta épületei alapvetőek Budapest 20. századi építészetében. Talán fontosabb, mint Hild és Ybl volt a 19. században. Jelenlegi ízlésemmel azt is hozzátenném, hogy rosszabb is.

A Dunaparti szállodák megbocsáthatatlanok. A jelenlegi Marriott(volt Intercontinental) hátsó frontját az se mentené meg, ha a Mestert ott állítanák falhoz.

Marriott

A dunai főhomlokzatra meg nem mentség, hogy más sokkal rondábbat és nagyobbat épített volna oda.

Hotel Marriott

A Kempinski maga a Földre szállt Battlestar Galactica.

Battlestar Galactica Docking Bay

Panelépítészetünk két csúcspontja a habos-rózsaszín Korona szálló, aminek külső díszítése meglehetősen giccsesre sikerült. Most képzeljünk el egy giccset panelből.

Hotel Mercure Korona

Az Ibis Volgát (mai nevén Ibis Vácit) szeretem. Az is panel, de nem akar egy elegáns szállodának kinézni egy irodai-gyárnegyedben. Nem is az. De az legalább oda való, ahol van.

A Taverna szálló a homlokzatából kivágtató lóval egy másik giccs és ismét bajom van az épület hátsó homlokztával. Mintha Finta elfeledné, a hátsó front is forgalmas utcára néz, nem pedig egy másik hasonszőrű betonfalra. Tudom, amikor a Teverna készüls, senki se gondolta volna, hogy a Petőfi Sándor utca valaha is fontos lesz.

A Bankcentert szeretem. Az egy jó épület.

Bankcenter

Benne van az a stabilitás, amit egy bank kell sugalljon. Ekkora hatalmat, ennyi pénzt senki se tud kimozdítani a helyéből. Sajnos, Finta legtöbb épületére ez negatívan igaz. Még nézhetjük őket pár száz évig.

1 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Ma megneztem volna a fintastudio honlapjat (http://www.fintastudio.hu/) a nemreg frissitett Firefoxommal.

Mire felugrott egy javascript: a Netscape 6 nem tamogatott bongeszo.