2008. augusztus 19., kedd

Változó valóság 3


Gellerthegy
Originally uploaded by ribizlifozelek

A valóságot mindenki másképp érzékeli. A médiumok valósága, a hivatalos valóság és az, amit mi tapasztalunk három külön világ. Kelet-Európában évszázados hagyománya van annak, hogy a hivatalos, kidobolt hírek és a valóság között óriási eltérés van. Ezt szakszövegben lehet dichotómiának hívni. Egyszerűbben mondva, a hatalom közléseinek részben közük sincs a valósághoz. (Lásd az 1945-ös győzelmi jelentéseket.)

Ugyanez igaz a sajtóra is. Jelenleg ebben nemcsak a politikai befolyás hibáztatható, hanem az újságírók egy részél tapasztalható dilettantizmus. Mivel esetükben általános műveltség helyett űáltalános műveletlenségről beszélhetünk és mert tájékozottságuk arra terjed ki, hogy melyik szakmájából kiöregedett pornószinésznő vezeti melyik reggeli műsort, nem igazán lehet tőlük se értékelhető elemzést, se találó meglátásokat várni. Sőt, szerintem az alany-állítmánnyal is gondjaik vannak.

Ezek után igazodjon ki az ember az augusztus 19-i zűrzavarban. Tévében, rádióban állítják újságírók, hogy a Citadella le van zárva. A Főtaxi diszpécsere megerősíti az információt. A rendőrség honlapja kivételesen korrekt tájékoztatást ad: a Citadella nyitva. Tényleg. Nyitva van.

Persze, a következő információ téves. Nehogy elbízzuk magunkat.

Nincsenek megjegyzések: