2008. augusztus 1., péntek

Kimcsi


Kimchi
Originally uploaded by ribizlifozelek

A kimcsi Korea népi eledele.

A kimcsi az picit rohasztott savanyúkáposzta. A klasszikus recept szerint a kimcsit földbe ásott edényben kell rohasztani. Mivel Szöul egy túlnépesedett város, kevés a szabad földterület, ezért a kimcsit háztetőkön készítik hordókban. A paprikával, hagymával, retekkel erjesztett káposztában rengeteg az E-vitamin (biztos C is) és nincs benne semmi koleszterin. Ráadásul rostokban is gazdag és egyesek szerint megelőzi a rákot és jó a skorbut ellen. Rengeteget is exportálnak belőle, például Szenegálba és Ghánába.

Egy hét kimcsievés után ültünk egymással szemben és különféle -nem káposztatartalmú- ételek nevét soroltuk. Csak mondtuk az ételeket, lángoló szemmel, éhezve. Fura módon Japánban nem voltak ilyen tüneteink. Talán mert ott nem minden natto-val készül.

A kimcsi különben finom, de reggeltől estig csípős savanyúkáposztát enni nem annyira vidám dolog. Próbáltuk. Valószínűleg a kimcsis csokoládé verte ki a biztosítékot. Szeretjük a pörköltet, de nem ennénk pörkölttel töltött tejcsokit. Étcsokit se.

Nincsenek megjegyzések: