2008. augusztus 23., szombat

Még egy romos kastély


Ráday mansion
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az egész péceli látogatás szürreálisan indult. Kispest és Pécel igazából nagyon közel van egymáshoz, ha egy földabroszt nézünk. Ha azonban A-ból B-be szeretnénk eljutni, a Kispest-Pécel távolság szükségessé teszi a hideg élelem és ivóvíz feltankolását. Szerencsére épül az M0, úgy láttuk, szinte már kész is.

(Sokadszorra mondom, azok az emberek és önmagukat újságírónak csúcsoló struccok, akik megtévesztettek, amíg Salt Lake Cityben voltam, hogy itt nincsenek új utak és nem épül semmi, gyakoroljanak önkritikát és szórják az épülő út nyomán keletkezett szikes puszta porát a fejükre és szagassák meg Armani öltönyeiket.)

A 4-es út remek kivezetőszakasza (nekem az is új) szerencsésen kikerülte Vecsést, innen azonban következtek nevesincs dűlőutak, amik sikertelenül kísérleteztek a kamion és egyéb forgalom felszívásával.

A leaszfaltozott szekérút új "lakóparkok" között haladt át. Ez már tiszta Amerika volt: se járda, se út, se tömegközlekedés, csak pár autószervyz az út mentént. Amerikában az emberek ültetnek pár fát, lehet, itt is így van, de a csemeték még nem nőttek érzékelhető méretűre. Pécelen, a kastély mellett már volt járda - azon kellett parkolni.

A kastély látogatható. Látogatás alatt az újabb látogatók kinn várnak (35 fok), mert a Szabály tiltja belépésüket. A 88 éves nagymamára való tekintettel beengedtek.

("Már az is Szabályellenes, hogy kinyitottam az ajtót." Monta az Őr. Szerencsére jött a tárlatvezető, amitől az Őr megjuhászodott és nem került sor semmilyen szóváltásra. A Szabályt viszont megszegtük.)

A kastély egy klasszikus magyar kastélytörténet. Volt egyszer egy szép épület, amit szétbombáztak. Szerencsére a MÁV legalább megmentette és kórházat csinált belőle. Ezzel ugyan egy része még jobban tönkrement, a park meg kíváló építési területnek bizonyult, de legalább az épület áll. (A fenntartó becsületére legyen mondva, a csillagos MÁV-os emléktáblát az 1953-as helyreállítról a helyén hagyta.)

A MÁV aztán az egészet átadta 1998-ben a Vagyonkezelőnek. Elkezdődött a helyreállítás. Mire elkezdődött a munka, leesett a megmaradt festés egy része - szerencsére, mert alatta feltüntek a művészek eredeti vázlatai.

Library

A kastély szép, a munka jól halad, amikor dolgoznak, belülről egész sok mindent megcsináltak már.

Ráday mansion

A tárlatvezetés profi volt, a termek szépek - néhol még romosak, máshol nagyon romosak, de látszott valami történik. És, mjad ha az Őrök is normálisak lesznek és nem a Szabály lesz a bibliájuk, eljön a Kánaán és a nyuszik és az oroszlánok békésen fognak együtt játszadozni a virágos réten a macikkal.

Nincsenek megjegyzések: