2008. augusztus 29., péntek

Trajánus hídja


Danube
Originally uploaded by ribizlifozelek

Olvastam, hogy a románok és a szerbek újjá szeretnék építeni Trajanus hídját. Lehet, a hír a sajtó szokásos agyszüleménye: a bivabasznádi krétakör egy éjszakába nyúló ivászat után kitalálta, építsék újjá a hidat és ennyi.
Ha meg valamiféle hivatalos ötlet, akkor is lehet, hogy valami reptessük ingyen a nyugdíjasokat stílusú elszólás

(Trajánus hídjának sokana létezését is vitatják. A híd a képen látható helytől keletre épülthetett, ott, ahol a Duna kiér a hegyek közül és szétterül a síkságon. Ezért is lehetett úgy 1100 méter hosszú. 20 pillérként azonosítható rom bukkant ki egy rendkívül aszályos évben 1856-ban a vízből. 1906-ban a Duna Bizottság kettőt fel is robbantott, mert zavarta a hajóforgalmat. A harmincas években láttak 16 "pillért",1982-ben egy tucatot. )

Nem tudom, újjáépítik-e a hidat vagy sem, de nagyon érdekes, hogy mi is újjá alarunk valamit építeni: Szent István székesfehérvári bazilkáját.

Székesfehérvár

Legalább annyi áll belőle, mint a híres hídból. Igaz, ez folyamatosan látható és biztosan az volt, aminek tartják. Szent István temploma. Viszont sajnálatos módon, sok egyéb épülethez hasonlóan ez sem élte túl a felszabadulást (amikor bármi áron, de kiverték a törököt innen).

A tervek szerint egy 40 méteres darabot szeretnének felépíteni. Fő vonalakban természetesen meg lehet mondani, hogy nézhetett ki az épület. Ezen túl azonban jórészt fikcióról lenne szó. Ami megint nem baj, lehet mindenfélét újjáépíteni, restaurálni, mert a jelenlegi kőbánya jellegű térnél az embereknek biztos sokkal többet mondana. Valahol azonban a múlt újjáépítése téglából egy kicsit nevetséges is tud lenni.

Épüljön fel egy szép helyszínen egy "stilizált" románkori templom a romok alapján. "Ilyen lehetett" felkiáltással. Legyenek benne korabeli öltözékbe öltözöttt jegyárusok, korabeli stólát hordó papok, lovagok, földművesek. Terítsenek szét illatos növényeket, meg avart a padlón, hogy elnyomja az emberszagot. Legyen belül sötét és füstös. Rohangáljanak körülötte libák és kacsák és disznók. Meg lovak. És mind pottyantsanak maguk alá. Lehessen korabeli ételeket enni (paprika és bors nélkül, persze), meg korabeli játékokat és hívjuk az egészet Disneyland-nek.

Amíg ez elkészül, addig meg, románkori templomot látni utazzunk Ócsára, ott van egy méretes darab szép környezetben, nádtetős házak között...

Ócsa

Nincsenek megjegyzések: