2008. szeptember 5., péntek

Egy szerény javaslat


Sky by twilight
Originally uploaded by ribizlifozelek

Kispesten pár szorgos ember ellopott egy darab kábelt. Ettől a kerület jó részén nem működnek a vonalas telefonok. A bankok. A bankártya-elfogadóhelyek.

Nem lehet telefonozni a bankoknak. Az ügyeletet nem lehet hivni. Azaz hivni lehet mobilon, de nekik nincs mobiluk. Általában internet sincs. Mivel mi nem szeretjük a MATÁV-ot (vulgó T-Com), nem tőlük jön be a hálózat.

A kábellopás pár hónapon belül most fordul elő másodszor. Első alkalommal pár nap alatt cserélték ki a megrongálódott részt. Most sincs szó gyorsabb munkáról.

Meg lehet érteni, ha valakinek nincs mit ennie, lop. (Legyünk jóindulatúak és tételezzük fel, hogy a kábelt kiszerelő megélhetési bűnözők az ebédrevalót keresték meg a kábellel.) Sok mindent lehet lopni. Sokmindent, ami fémből van. Sokmindent, amivel nem lehet kárt okozni másoknak. Amivel nem veszélyeztetik mások életét.

Viszont ha olyasmit lopnak, ami másnak kárt okoz, akkor az egész okozott kárért kellene felelősséggel tartozniuk, nem pár méter kábelért.

Lehet demagóg módon a 200 ellopott vasúti kocsiról beszélni. De abba senki se halhatott volna bele. Az csak pénz. Itt emberekről van szó. És ezt mindenki, aki gondolkodásra képes és túllépett egy pár éves gyerek szellemi szintjén, beláthatja. Ez szerintem gondatlanságból elkövetett emberölés kisérlete.

7 megjegyzés:

Ziebi írta...

Sünt az ilyeneknek :(

ribizlifozelek írta...

Probalkozhat csalannal is...

ribizlifozelek írta...

Az esemenyekrol az index.hu:

http://index.hu/politika/bulvar/kabkisp09/

Névtelen írta...

Es az, hogy megelhetesi lopas, miota teszi azt elfogadhatova, hogy valaki lopjon? Miert merul fel az egyatalan, hogy a megelhetesi lopas, rablas, bunozes barmilyen szinten is megengedheto? Ha nem jar kozvetlen veszellyel, akkor oke? Akkor nyugodtan lehet lopkodni barmit, foleg ha kell a "megelheteshez"? Na ne

ribizlifozelek írta...

Minden kultura ismer szukseghelyzetet, amikor egyes alapszabalyokat felfuggeszt. Ilyen az ehseg, az eletveszely.

Nem azt mondom, hogy megengedett, hanem azt, hogy mas kategoria azert lopni, mert valaki epp ehen hal es mas a sorrevalot megkeresni vele.

Ugyanugy, ahogy mas kilopni a sint a vonat alol, mint ellopni egy rozsdas vaskeritest. Vagy egy tehervagont. Vagy 200-at :)

aGinger írta...

Ezt ma hallottam egy kllégámtól, akinek a felesége arrafelé dolgozik egy svájci cégnél. Azt mondta, nem merték elárulni a nagyfőnöknek, hogy miért áll a munka, mert azonnal kitelepíti az egész leányvállalatot...el is hiszem :(

ribizlifozelek írta...

:(