2008. szeptember 21., vasárnap

Három a magyar igazság


Viscri
Originally uploaded by ribizlifozelek

Szászfehéregyházára kétszer nem sikerült elmenni.
Először két éve, akkor megláttuk a bekötőutat és visszafordultunk. Tavaly megláttuk a bekötőutat, bedöcögtünk, de mindenki elment a nagyszebeni szász buliba - nem tudtuk meglátogatni a vártemplomot. Idén bedöcögtünk a rosszabbik úton, át a falun és megnéztük.

Megérte.

Viscri

A kiváltságaikra büszke és vagyonukat joggal féltő szászok a 13. századtól egyre erősebb falakat emeltek templomuk köré. Az épületet békeidőben raktárként használták. Ha pedig jött az ellenség, a síkról felrohantak az erődbe.

Viscri

A 19. században már csak az államapparátus portyázói fenyegették a helybelieket, ekkortól az erőd iskolaként is működött. A külvilág meg szinte elfelejtette. Weiskirchbe nem járt se busz, se vonat. Út se nagyon volt. (Most sincs.) A falu békésen elbújt a hegyek lábánál. A diktatúra idején és bukása után a szászok jó része elköltözött. A templom pusztult.

Most úgy néz ki, erőre kapott a közösség, avártemplom világörökség, a vizet és a csatornát most vezetik be. Remélem, sok-sok turista keresi még fel a vártemplomot. Nagyon szép hely. Ajánlom mindenkinek. Csak tessék óvatosan vezetni.

Viscri

Nincsenek megjegyzések: