2008. szeptember 8., hétfő

Zéró tolerancia


Death watch
Originally uploaded by ribizlifozelek

Olvastam a papíros újságban a zéró-tolerancia pár túlkapásairól, amikor a Hivatalnak nem volt igaza az állampolgárral szemben. Tévedtek. Többször is. Nem ellenőrizték saját magukat. Csak kezdték a végrehajtást.

Tévedni emberi dolog. Nekünk például, amikor haza akartunk települni másfél éve, egy egyszerű kérdésre három Hivatal három különbő dolgot mondott. (Név, cím, rangfokozat ribizlifőzelék levelesládájában.) A három különböző dolog legszebbike az volt, hogy "X. igazolás törvényileg megszünt. Erről azonban Z. hivatal gyakran nem tud. A már nem létező igazolás mi a régi díjazás ellenében kiállítjuk."

Sok olyan esetet is láttam, ahol a Hivatal képtelen volt a GYES-t kiszámilni. Vagy a nyugdíjat. Természetesen nem ők kértek bocsánatot és természetesen nem segítettek abban, hogy megfelelően ki legyen számolva a járandóság.

Magyarországon 1848-ban volt egy nagyon szimpatikus kísérlet arra, hogy eltöröljék a feudalizmust. Nem sikerült. A Hivatalnak mindig igaza van. A Hivatalnok nem téved. A Hivatalnok tévedhetetlen. A Hivatalnok nem felelősségre vonható. A Hivatalnoki állás életfogytig szól. A Hivatalnok megvesztegethető.

A Kiegyezéskor valahogy le kellett kenyerezni a sok-sok magyar kiváltságáról önként 48-ban lemondott nemest. Lett egy nagy bürokrácia. A két világháború között munkát kellett adni a sok, az anyaországba menekült bürokratának. Kellett egy középosztályt is csinálni. A kommenizmusban a bürokrácia a rendszer egyik fő tartópillére volt. Manapság is így akarnak középosztályt alkotni. Meg adózó tömeget.

Izé, nem lehetne véget venni annak, hogy van egy érinthetlen kaszt? Tévedni emberi dolog, de ezt például az adózó/nem adózó állampolgár is elmondhatja magáról...

Nincsenek megjegyzések: