2008. szeptember 23., kedd

Úton


Gray day
Originally uploaded by ribizlifozelek

Sokadszorra is levezettük a Budapest-Brassó távot. Egyre könnyebb. Magyarországon (ahol a népszerű toposz szerint semmi sem történik) az M3 Debrecenig nyújtózil. Innen már közel a határ.

A másik oldalon a változás még meglepőbb, főleg, ha régi emlékeinket szedjük elő. Az elmúlt évtizedben a főútakat megcsinálták. Új szafalt, felfestés. Időnként az egyszámjegyű utak jók. Igaz, itt-ott felbukkan egy-egy csapda, gödör, de minden sokkal jobb mint pár éve. Azaz minden nem: az út szinte mindenütt továbbra is a falu közepén megy keresztül.

Mindenkinek rossz - gondolom én. Az egyutcás falut kettévágja az út. A többutcás várost is. Dübörögnek a kamionok, tépnek a buszok, nem lehet átkelni. A nagyobb városoknak vannak elkerülő útjai, de azokat egy-két kivétellel istenkísértés használni. Egyszerűbb a központ nyilat követni, mint otthagyni a tengelyt egy gödörben.

Meglepődve tapasztaltam, hogy sok helybeli nem érti, miért baj a falu közepén vezetett út. Igen, többe kerül kikerülni, de a legtöbb út amúgy is uniós támogatással újult meg. lyesmire pedig az EU szívesen ad pénzt. Lehet, hogy egyelőre a mérnökök és a föntéshozók se értik, mire jó az elkerülő?

Nincsenek megjegyzések: