2008. szeptember 4., csütörtök

Jesse James 3 - Utószó


Northfield
Originally uploaded by ribizlifozelek

Northfield történetében Jesse James látogatása az Esemény. Jesse idővel népi hős lett. Az, hogy a neki tulajdonított nagylelkű tettekből semmi sem igaz, kivéve, hogy 10.000 dollárt ajándékozott Charley Fordnak (lásd az előző bejegyzést. Nevét mégis sok-sok zeneszám, regény, ponyva és film tette halhatatlanná. (Ezek közt olyan alkotás is akad, mint a Jesse James Meets Frankenstein's Daughter című halhatatan opus.

Northfield városa azonban csaknem 50 éve az évfordulón (azaz a hozzá közel eső vasárnap, pontosabban a Labor Day utáni első vasárnap) mindig megismétli a bankrablást. A nagy érdeklődésre való tekintettel egymás után ötször.

Óriási buli ez. Minden résztvevő northfieldi önkéntes. Mindannyian ingyen vesznek részt az események újrajátszásában. Sokan járkókelőnek öltöznek és fel alá korzóznak az utcán. A városka pedig megtelik. A két egyetem évnyitója is ekkortájt van, így a szülők egyúttal a Jesse James napokat is megnézik.

Miként megtudtuk az eseményeket tíz éve konferáló úrtól, a banditák között ott van egy nyugdíjas minnesotai kormányzó is, aki nagyon lelkesen lovagol be évről évre a városkába pisztolyát lóbálva (ez lehet minden politikus álma).

A műsor előtt a rendőrök még eligazították az erre járó, elveszett anyókákat, aztán fenyegetően megérkeznek a lovasok. Páran fel-alá ügetnek az utcán, mások a bankba tartanak. Aztán előkerülnek a fegyverek, lövöldöznek, fel-alá vágtatnak, majd elmenekülnek. És mindenki boldog, 2-kor rodeó lesz.

A városka főterét élelmiszer-árusítók foglalják el, hatalmas bordákat lehet rágcsálni, meg cheese curds-t. A tűzoltóság javára lehet bingózni (50 cent egy szelvény). A folyóparton fellobogózták az egyik legjobb panziót, a Cannon River két partját szegélyező sétányra kirakodóvásár települt. Minden volt itt vásári bóvlitól kezdve vásárfián át a míves üvegtárgyakig. Egy teheneket és sertéseket festő művésznő az éhező műveszekre hivatkozva árulta portékáját.

Northfield

A Central Parkban újabb kirakodóvásár fogadott minket,a helyi lakosok egy része pedig ekkora időzítette saját kirakodóvásárát: minden felesleges lomot kitesznek a ház elé, hátha valakinek kell valami belőle. Nagy buli volt. Jó, hogy Jesse James nem jött el.

Nincsenek megjegyzések: