2008. szeptember 25., csütörtök

21. század


Ophir
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pénzt kellett egy címre küldenem és a küldést igazolnom kellett. Gondoltam, átutalom a számlámról, csak egy internetbe kötött gép kell hozzá.
Nem jó.
Csak sárga csekk jó és igazolásként fax.

Irány a posta. Ott van fax és van sárgacsekk (az én szememben a a sokszor kiválthatatlan sárgacsekk az egész kőkorszaki posvány szimbóluma).

Beállok a rövid sorba. A legrövidebbe nem álltam, mert ott egy fickó kötegnyi hivatalos levelet küldött. Feladom a pénzt (sárgacsekk), majd kedvesen mondom, faxolnék. Kedvesen felelik, azt ettől az ablaktól nem lehet.
(Attól most tekintsünk el, hogy milyen adminisztratív borzalom akadályozza, hogy az A ablakól a kisasszony belül átsétáljon a B ablakhoz és használja az ottani faxot.) Nekem kell újra sorbaállni.

Sorbaállnék, de az a szép magyar szó, hogy FAX sehova sincs kiírva. A FAXOMat akarom!

Megkérdezem a kisasszonyt, hogy hívják postásul a faxot. Megsértődik, postafax, mondja. Na, ez az, ami nincs kiírva. Meg az se, hogy fax. Faxa.

Megkérdem a biztonsági őrt. A biztonsági őr éberen ül és a gumibotját markolja. A gumibotját markoló őr megsértőik, hogy a faxról kérdezem. Hogy egyáltalán hozzászólok. (Szerintem a biztonsági őrök és ellenőrök egy részét a szükség kergeti ebbe a foglalkozásba, a másik felük pedig az a prepotens fasisztoid állat, aki önként jelentkezik a koncentrációs táborba őrnek. Elnézést mindenkitől, aki szakmai elhivatottságból áll a vártán és vigyáz arra, hogy el ne lopják a posta faxát. Amikor meg bejön a raboló, törvényileg arra van lehetősége, hogy hason fekve a tarkójára tegye a két kezét.)

Az őr mgsértődött. De azért elmondta, hogy minden ablakban van fax. Amikor megemlítettem, hogy ez nem így van, kegyesen igazat adott nekem: igen, a 6-os, 7-es ablaknál nincs. A többinél van.

Persze az volt kiírva újbeszélül, hogy POSTAMAT vagy mi a szösz. Pedig a fax ősi magyar szó, sokkal szebb, mint a POSTANAT vagy mi a szösz. Miért nem lehet a dolgokat nevükön nevezni? A fax az egy fax.

A fax összeragasztása úgymond faszán ment. Aztán a fizetés is. 500 Ft.

Tudom, egy szolgáltatást fizetek meg. Hogy van olyan, hogy árrés. De egy fax elküldése rohadt drága dolog, kerülhet akár 20 Ft-ba is. Meg a kiscsaj, meg a villany. Bár a 250-szeres haszonkulcs azért kicsit erős...

5 megjegyzés:

Ziebi írta...

Faxa kis történet :) Egy kicsit otthon éreztem magam :)
Milyen jó is lesz majd amikor itt leszel és a dolgok nekiállnak működni :)

Emese írta...

A metróban (nyomtatott újság, mostanában metropol) olvastam egy olvasói levelet, majd egy postás választ, hogy miért kerül a postáról faxolás ennyibe. Lehet online is fellelhető :)

A postamat egyébként az a szolgáltatás, amikor bankautomata helyett a kislánytól veszel fel pénzt POS terminálon (mintha vásárolnál a boltban), így pl. bankkártyával lehet csekket fizetni. Mivel a POS terminálhoz kell a telefonvonal, lehet azért van ott faxolási lehetőség is? :)

Emese írta...

ja és a postamatos fizetés nem klasszikus értelemben vett vásárlás, hanem készpénzfelvétel és általában drágább mint ATM-ből.

Névtelen írta...

fax ára: 500 forint
költség: 20 forint
Haszon: 25-szörös (nem 250).

Parmezán

ribizlifozelek írta...

Parmezan, tenyleg!

Emese,igzad van! A postás megmondta a tutit: ennyi és nem kötelező használni.