2008. szeptember 2., kedd

Jesse James 1


Northfield
Originally uploaded by ribizlifozelek

Jesse James egy érdemdús bandita volt. Lenn délen született, volt a családnak pár rabszolgája. Miközben a rabszolgák művelték a dohányföldeket, a gazdáik békésen éldegéltek. Minden szép és jó volt, amíg Északon ki nem találták, hogy a rabszolgaság rossz dolog. Délen általában ezt nem így gondolták, emiatt kitört egy kisebb lövöldözés. Ebben Jesse és családja aktív szerepet játszott.

Missouriban a legrosszabb polgárháború dúlt: nem messziről érkezett állampolgártársak, hanem szomszédok ölték egymást halomra. Ebben a James fivérek igencsak jeleskedtek. Több kisebb-nagyobb tömeggyilkosságban is részt vettek partizánként (bushwhacker, ha valakit érdekelne egy spéci helyi terminus). Ezek a partizánalakulatok általában annyira önszerveződőek voltak, hogy a legritkább esetben fogadták a déli tisztek parancsait.

Missouriban a partizánok véletlenül sem akartak megütközni az Unió hivatásoaival. A fiatal Jesse is a missouri-i önkénteseken, fegyveres polgárőrökön és fegyvertelen polgárokon gyakorolta a célbalövést. Reguláris csapatokkal, a wisconsini lovassággal, első alkalommal a polgárháború után került szembe. Ekkor Jesse súlyosan megsebesült.

A munka és dohány(föld) nélkül maradt partizánok úgy döntöttek, hogy nem adják fel és az ellenség financiális alapjait gyöngítik. Azaz bankot rabolnak. Pár évig békésen rabolgattak, amikor 1869-ben Jesse James összetévesztette az egyik épp kitakarított bank pénztárosát azzal az emberrel, aki lelőtte parancsnokát, Bloody Bill Andersont. Jesse, miután lelőtte a pénztárost, barvúrosan elmenekült.

Ettől kezdve az újságok úgy tekintettek Jesse Jamesre, mint a Dél vereségét el nem ismerő harcosra, aki egymaga próbálja vissza(előre) forgatni a történelem kerekét. Aki ráadásul a gaz tőkéseket fosztogatja, hogy a pénzt a szegény farmereknek adja. Ez persze nem volt igaz, de ez senkit nem érdekelt és hát a zsurnalizmus sem erről szól. Abban, hogy zsákmányát a szegényeknek adta, annyi volt igaz, hogy a vonatrablások idején csak a széfet volt idő kirámolni, az utasokra viszont már nem tudtak sort keríteni.

1874-ig sikeresen rabolt és fosztogatott bankokat és vonatokat. Ekkor több vasúttársaság a Pinkerton nyomozótársasághoz fordult. A banditák a városi bűnözésre specializálódott cég több ügynökét is lelőtték, ettől kezdve a tulajdonos, Pinkerton személyes bosszút kívánt állni: egy éjjel gyújtóbombát dobtak Jesse rokonainak házába. A James fiúk a ház közelében sem voltak, viszont anyjuk súlyosan megsérült.

1876-ban pedig az addig sikert-sikerre halmozó banditák komoly hibát követtek el: elmentek Northfieldbe.

Nincsenek megjegyzések: