2008. szeptember 12., péntek

Tanítsanak valami értelmeset!


Waste management area
Originally uploaded by ribizlifozelek

Most, hogy dögrováson vagyok, sokat hallgatom a rádiót. Aztán kikapcsolom és visszatérek a flickr-re, az nem idegesít. Sokkal jobb mókusokat nézegetni, mint az emberi ostobaságról hallani.

What...? Do you have nuts?

Hosszú, véget nem érő beszélgetés folyik a rádióban a kéretlen reklámlevelekről, a spam-ről. Hogy a törvény ezt így szabályozza, hogy a törvény ezt úgy szabályozza, hogy nem szabad, hogy rengeteg van, hogy eltömi a postaládát. Megjegyzik, a fiatalok is rengeteg ilyen levelet kapnak. Sokan vásárolnak is így. Meg, hogy mindenféle linkre ráklikkelnek, amit találnak a levelekben.

Engem a dologban a fiatalokra vonatkozó rész ráz meg. Nem az, hogy vásárolnak egy ilyen hírdetés alapján aztán Viagra helyett C-vitamint kapnak. Ez egy szabad ország, mindenk alanyi joga hülyének lenni.

Hanem az, hogy az iskolákban nincs normális számítógépes oktatás. A magyar oktatási rendszer ilyen szempontból is egy csőd. (Ide értem a vállalati tanfolyamokat is.) Nem tanítják meg az alapokat. Azt, hogy miként működik az internet. Hogy miként kell regisztrálni. Hogy van olyan, hogy SPAM-szűrő. Hogy van olyan, hogy feladó blokkolása. Hogy lehetnek gyönyörű magyar (vagy akár úniós) törvények, ezeket egy szunda szigeteki spemmelő csak kineveti.

Trvtko riporterfenomén véleményformáló celeb meglepődött, hogy kislánya megkérdezte, miért meztelen a néni azon a weboldalon, ahova tévedt? Ennek kapcsán Tvrtko hosszas tirádába kezdett arról, hogy szabályozni kell, meg szörnyű, meg a törvények...

Tvrtko, egy csomó vírusirtó kínál olyan szolgáltatást, ami gyanús helyekre nem engedi oda a kiskorút. Tvtrko, a gyereknek elmagyarázzuk, mire klikkelhet. Megtanítjuk az internetet használni. Ugyanúgy, ahogy megtanítjuk, hogyha jön a bácsi a hosszú kabátban és cukorkát kínál cserébe a bélyeggyűjteménye megnézéséért, NEM veszünk a cukorkából és NEM megyünk el vele.

De ami a legfontosabb, egy olyan gyereket, aki még meglepődik azon, hogy egy néni meztelen, nem engedünk egyedül szörfözni össze-vissza. Mert még olyan pornóoldalakra téved, mint az index.hu. Ennyire egyszerű.

De ezt mind általánosban, gimnáziumban, egyetemen kellene tanítani.

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Ez a mókus fantasztikus! :)

ribizlifozelek írta...

Köszi :)