2008. szeptember 1., hétfő

Kompromisszumkészség


Red Army Avenue
Originally uploaded by ribizlifozelek

Még este megálmodtam, miről írjak most posztot. Aztán hajnalban befejeztem a tegnapi újságot. Ott olvastam, hogy a Pécs közelében levő Hosszúhetény önkormányzata úgy döntött, megváltoztatja három utca nevét.

Innentől kezdve ez egy klasszikus magyar történet.

Ha valakit érdekel a sztori az újságban: http://nol.hu/cikk/505345/

Szóval, volt három utca, aminek idejétmúlt kommenista neve maradt valahogy:

- Landler Jenő. Rosszkor volt rossz kormányban, kormánya bűnei miatt érdemtelen, mondja az indoklás.

- Berki Fülöp. Ő egy helyi potentát volt és az vele a baj, hogy nem tett eleget azért, hogy utca legyen belőle.

- Felszabadulás. Mert utána megszálltak minket.

Az utcákból lenne:

- Széchenyi (mert úgy látszik mindig kell valakiről utcát elnevezni, akinek köze sincs az adott faluhoz. Ott ugyanis ezek szerint senki se csinált semmit vagy a Montague-Capulet családok már 1000 éve gyűlölik egymást ugyanis Szent Isván idején volt valami ellopott tyúk.)

- Hármashegy. A falu feletti hegy, a legnormálisabb választás.

- Szent Borbála.

Az utcanévváltoztatás melletti-elleni érvekkel nem foglalkozom. Viszont ami ezután történt, a lehető legjobb érv egy forradalom mellett.

A helyiek ragaszkodtak Berkihez, Landlerhez és a Felszabaduláshoz. Nem azért, mert itt illegális kommenista sejtek szervezkednek. Azért, mert óriasi macera lecserélni az összes okmányt, jogsit, lakcímkártyát, stb. A magánembereknek ezt fizeti az önkormányzat, de a cégeknek már nem.

A helybeliek még a névváltoztatás előtt írtak egy petíciót. Az utcanévváltoztatást erre felfüggesztettékés fórumokon (szeminárium) próbálták elmagyarázni az embereknek az utcanévváltozás ideológiai alapjait.

A helybeliek meghallgatták az érveket és ragaszkodtak Berki Landler Felszabaduláshoz. A szabadon választott önkormányzat ragaszkodott a Széchenyi Hármashegyi Szent Borbálához.

Hosszúheténynek van 3300 lakosa. Ebből 840 aláírt egy népszavazási kezdeményezést, hogy Berki Landler Felszabadulásához ragaszkodik.

Az önkormányzatban ekkor feltámadt a kompromisszumkészség. (Másfél milla egy népszavazás.) Lehet, átvállalnák a cégek adminisztrációs költésgeit. Ahelyett, hogy hagynák az egészet a fenébe. Az ingyen is lenne és senki sem sértődne meg. Kivéve esetleg a kortárs Berki Fülöpöt.

Nincsenek megjegyzések: