2008. június 17., kedd

Vásárcsarnok


Central Market Hall
Originally uploaded by ribizlifozelek

hús, hús, hús, egyél húst
a zöldségektől leszel olyan mélabús
hús, hús, hús, megint hús
a növényektől hamarosan elbutulsz
hús, hús, hús, csakis hús
nekem így jó, hogyha fehérje dús
hús, hús, hús


Belga

Pár napja elvittük Steve-t a Vásárcsarnokba. A pultokat nézve jöttem rá, mi hiányzik nagyon Salt Lake Cityben. Egy ilyen, disznóságokkal teli piac a farmer's market mellé. Steve-t először felvittük az emeletre, hogy csipegessen egy kicsit. Kolbászt, hurkát már kapott, most jött a lángos.
Imádta. De annyira, hogy beszélgetni kezdett a lángosos hölggyel és addig ostromolta, amig nem csináltak édes kettesben egy lángost. Steve-vel madarat lehetett volna fogatni, miközben arcába helyezte az általa rettenetesen foghagymásra készitett inyencséget.
A következő kis kifőzdében töltöttkáposztát, majd, hogy lenyomja, egy icipici paprikáskrumplit evett, ez utóbbit Brian táljából.
Az az igazság, hogy lángost egy kétnapos intenziv lakásszellőztetést megelőzően csináltam Salt Lake Cityben és paprikáskrumpliban sem szenvedünk hiányt. A csarnok azonban újabb csodákat tartogatott.
A földszinten megmutattuk Steve-nek a pacalt. (Pacalt is csináltunk már SLC-ben, de azért egy releváció erejével hatott látni a sok-sok friss, csillogó fehér, bélboholyokkal ékitett finomságot.)
Brian kevésbé volt lelkes. Steve megvizsgálta a pacalt. Aztán szembesült a szalonnákkal.
Nem igazán tetszettek neki, de mennyiségük, minőségük lenyűgözte. Zsirszalonna. Kolozsvári szalonna. Abált szalonna. Tokaszalonna. Paprikás szalonna. Erdélyi szalonna. Kenyérszalonna. Bacon. Néhányat megkóstolt, aztán találkozott a töpörtyűkkel. Libatepertő. Sertéstepertő.
Mindegyiket megkóstoltuk, aztán meglátta a zsirokat. Libamájat. Marhamájat. Vesét.
Áhitattal néztük a kolbászokat, szalámikat. Kóstolgattuk is őket, csakúgy, mint a vecsési káposztákat és savanyúságokat. Csodálatosak voltak.
Kéne egy ilyen piac Salt Lake-be is.

További olvasmány: zsir.lap.hu

4 megjegyzés:

Ziebi írta...

Ez így reggelre nekem sok volt. :) A szalonnák nem, de a kolbászok hiányoznak. az iagzi kolbászok. :)

Névtelen írta...

csináld meg a piacot SLC-ben! biztos sikere lenne!

ribizlifozelek írta...

Pyry, gondolok rad az igazi kolbaszok es gesztenyepure fogyasztasa kozben.

e, megcsinalnam, csak a legtobb cuccot nagyon maceras bevinni. (A szervezett magyar turorudicsempeszet szerintem lepipalja az olasz maffiat, megsincs elegendo...)

Ziebi írta...

Erről a túrórudis dologról beszélnünk kell :D