2009. szeptember 2., szerda

Yoda és a hatósági állatorvos - repülés Magyarországról Amerikába


Yoda
Originally uploaded by ribizlifozelek

Begyűjtöttük Yoda papírjait a visszaúthoz, Magyarországról az Egyesült Államokba. Amerikából Magyarországra is ki kellett tölteni pár papírt és visszafele is.
Végül is nem volt bonyolult: kellett két papír egy állatorvostól. A két papíron ugyanaz volt: a Mester egészséges és be van oltva. Emellett a papírokra még rákerültek Yoda mikrochipszámai is, az európai is és az amerikai is.

Az egyik papír egy általános igazolás volt, hogy a kutya egészséges, be van oltva és repülhet, a másik egy formanyomtatvány volt, amit a doki adott és igazolta, hogy a kutya egészséges, be van oltva és repülhet.

A két papírt el kellett vinni egy hatósági állatorvoshoz, aki a két pecsétes papírt lepecsételte. Nem egy pecséttel. Kettővel darabonként.

Az állatorvosnál a Mester igencsak meglepődött, amikor a doki le szerette volna olvasni a mikrochipjét. Az olvasó megtalálta az európai rendszerű chiptet, de talált egy teljesen idegen számot is. Mi arra gondoltunk, hogy Yoda sötét múltjának egy rejtélyébe botlottunk és az ebnek nem két, hanem három chipje van. Azaz nem is kétmagos processzora van, hanem három.

Ezt megemlítettem Pesterzsébeten a hatósági orvosnak, aki hosszan, aprólékosan körmölte rá az információkat a papírra.

A h. doki erre elmondta, nem biztos, hogy ez egy harmadik chip. Az európai leolvasók ugyanis látják az amerikai rendszerű chipet. Olvassák is. Csak rosszul. Ő próbálta többször és egész vad számokat kapott, amiknek közük nem volt a chip számához. (Lehet, hogy az egyik hüvelyk, a másik meg miliméter alapú. Vagy a 110 és a 220 kavar be.)

Egy rejtéllyel kevesebb.

Egy másik titokzatos dolgot a kispesti állatorvos magyarázott el a papírok kitöltése közben.

Megkérdeztem tőle, hogy miért van Amerikában hároméves oltás is és ezt miért nem fogadják el Európában.
Szerinte azért, mert Európában is van egyéves, kétéves és hároméves oltás, de mivel a minimális érvényesség idő egy év, ezért egy év a norma. Kész.

Ezekről a titokzatos dolgokról jól eldiskuráltunk a hatósági állatorvossal, míg ő a papírokat töltögette ki.

Fél órát körmölt. Az egész folyamatban egyetlen egy dologra nem volt szükség: a kutyára.

3 megjegyzés:

Alex írta...

jo napot kivanok! I am checking your photos on Flicker and want to ask permission to reproduce one. can you email me on adracefr@hotmail.com? apologies for posting here (please delete), but if you got in touch by email i'd be grateful, thanks, alex

Névtelen írta...

Semmi különbség az állat és ember egészségellátás között ezek szerint odahaza.Miért is lenne?!

Pyry írta...

Nagyon várjuk a Mestert vissza, és persze titeket is, hűséges kísérőit :)