2008. október 8., szerda

Villamossal Salt Lake Cityben


Lisboa
Originally uploaded by ribizlifozelek

Salt Lake Cityben 1907-ben adták át az első villamosvonalat. Aztán építettek még egy csomót, majd 1933-tól apránként bezárták őket: a villamosokat felváltották a trolibuszok. Aztán ezeket is apránként lecserélték valódi buszokra. 1947-ben már nem volt elektromos üzemű tömegközlekedés a városban. A remízt bezárták, a kocsikat eladták.

Trolley Sq

Néhány példány azonban ma is felbukkan a kertek alatt, talán éppen ott, ahol felszedték alóluk a sineket.

Abandoned trolley

Másokból kocsma lett.

Trolley Sq

Aztán az amerikai városi reneszánsz idején kezdtek rájönni arra, hogy a tömegközlekedés jó dolog. Villamossal még jobb, mint busszal. 1999-ben ismét járt villamos Salt Lake Cityben. A rendszert TRAX-nak nevezték el.

TRAX

A közlekedési vállalat vezetői napi 15.000 utassal számoltak. Sokan túlzott optimizmussal vádolták őket. Mások igyekeztek az egész őrült tervet felszámoltatni. Szerencsére sikertelenül.

A villamosokra természetesen könnyedén felszálhattak a mozgáskorlátozottak.

Az emberek meg rákaptak a villamosra. Olyannyira, hogy idővel megjelentek a bliccelők, majd a kalauzok. Nemcsak az ellenőrzés működik jól. A villamoson elhagyott tárgyak is gyakran megkerülnek.

A közlekedési vállalat vezetőit és a villamosvonal ellenzőit egyaránt kínos meglepetések érték. A villamosok ajtajai egyszercsak nem voltak hajlandók becsukódni. Kiderült, hogy a 15000 utasra tervezett rendszert majdnem 60000-en veszik igénybe. A biztonsági rendszer pedig túlterhelést jelzett és a tömeg súlya miatt nem engedte becsukódni az ajtókat. Átszervezték a közlekedést, több kocsit állítottak üzembe. A bővítéseknek köszönhetően a két vonal hossza immár 40 km. Ráadásul Yoda is utazhat.



TRAX

A villamoshálózathoz csatlakozik a HÉV (Frontrunner) és hamarosan tovább bővítik a hálózatot. 2011-ben talán már nem kell taxizni a reptérre.

1 megjegyzés:

Robi írta...

Nyugodtan hülyének nézhetsz, de imádom ezt a villamost.:D A pálya kifogástalan, ezzel aztán lehet száguldani.:D Sokan azt mondják, hogy a villamosok felsővezetékeikkel rontják a városképet. Szerintem meg épp hogy így szebb.:) Keresek is pár képet róla.:D