2010. június 26., szombat

El Morro és az utolsó konkvisztador

El Morro National Monument

Az El Morro egy, a síkságból kiemelkedő sziklaszírt. A szikla különleges képződmény: a csapadékvíz egy természetes medencében gyűlik össze és kis tavat alkot. A szikla lábánál mindig van ivóvíz.

A fáradt vándorok évezredek óta megpihennek a tavacska partján, isznak, majd a puha sziklába karcolnak valamit.

Az őslakosok sziklarajzokat készítettek.
A spanyolok lassan vonszolták magukat súlyos páncéljukban a tikkasztó hőségben. A víztől ők is felfrissültek, majd farigcsálni kezdtek toledói pengéikkel.

El Morro National Monument

Pasó por aqui, el adelantado Don Juan de Oñate del descubrimiento de la mar del sur a 16 de Abril de 1605 - véste az utolsó nagy spanyol felfedező a sziklába.

Oñate után utazók százai hagyták kézjelüket a sziklán. Nemcsak spanyolok farigcsáltak, az első amerikai felfedezők is nekiestek a szirtnek.

El Morro National Monument

Izgalmas volt a négyszáz éves szövegeket betűzgetni.
A sziklát kezelő történészek egy vitatható pillanatukban úgy döntöttek, csak régi feliratok az érdekesek és gondosan kivakartak minden új felirást. Ezek most több, mint száztíz évesek lennének.

Manapság tilos a sziklát faragni. A "grafománoknak" a felügyelők kiállítottak két sziklatömböt, hogy azon éljék ki farigcsáló hajlamaikat. Azt azért megjegyzik, hogy érdemes nem a kocsikulccsal nekiesni a szirtnek.

Nincsenek megjegyzések: