2010. június 10., csütörtök

Jemez Springs

NM 4

Los Alamos és a Bandelier még világos volt - nem akartunk visszamenni Santa Fé-be. Inkább rögtönöztünk és elautóztunk Jemez Springsbe.

Az indián falut, Jemez Pueblót majd máskor nézzük meg, pedig vonzó hely. Egyike annak a kevés őslakos közösségnek, amik nem építettek kaszinót. Ez pedig már önmagában egy vonzó dolog.

Jemez Springsbe igazi hegyiút vezetett - ilyet ritkán láttunk az Egyesült Államokban. A legtöbb itteni hegyiút széles, kényelmes. Ez az út néha széles volt és időnként kényelmes. De nem mindig. Voltak pillanatok, amikor azt hittem, elnéztünk egy leágazást és egy eldugott balkáni szerpentinen mászunk felfele. A szűk hajtkanyarokban az autó eleje kisöpört a szakadék fölé, miközben a rég kitört korlát csonkján megdöccent a kerék. (Na jó, túlzok, nem döccent meg.)

Valles Caldera National Preserve

A táj viszont kárpótolt a nehézségekért.
Az erdőből őzek és nyári gyakorlaton levő tűzoltók kandikáltak ki.

Ekkor már széles volt az út - érezhetően közeledtünk Jemez Springs-hez. Ilyen büdöset rég szagoltunk. A kénes források záptojásszaga beszorult a völgybe. Hosszú idő után végre valami büdösebb volt a mos(d)atlan Yodánál is.

Soda Dam

Jemez Springs egy kicsit fürdőváros. A "kicsi" szó nem túlzás: a településnek 380 állandó lakosa és egy régi fürdőháza van.
A falu mellett az erdőben egy eldugott helyen található a Congregation of the Servants of the Paraclete épülete. A katolikus testvériséget 1947-ben alapította Gerard Fitzgerald atya azoknak a szenvedélybeteg katolikus papok gyógyítására.

Fitzgerard atya egy hajléktalan, alkoholista pappal történő találkozás után alapította a rendet. A santa fe-i püspök befogadta őket és a közösség Jemez Springs feletti végtelen erdőségekben húzódott meg. Fitzgerard az önként gyógyulnivágyók hitére alapozza a gyógymódot és a szenvedélybeteg papok gyógyításában mindenféle pszichológiai módszer alakalmazását elutasítja. Gyógymódja általában sikeres.

Fitgerard az ötvenes évektől folyamatosan hívja fel az egyház illetékeseinek figyelmét a hivatásukkal visszaélő, nemi erőszaktevő papok problémájára és miután többükkel találkozott, idővel megtagadta befogadásukat rendjébe. A rend új vezetői azonban ismét megnyitották a rendházak kapuit az erőszaktevő papok előtt. Sokan ezeket a rendházakat nem-hivatalos önkéntes börtönnek tekintik.

San José de los Jemez

Jemez Springs sokkal ismertebb látnivalója egy másik közösség, egy régi ferences misszió. A ferencesek a 17. században érkeztek a jemezi indiánok közé. Templomot, kolostort emeltek. A pueblo indiánok felkelése azonban véget vetett a misszió virágzásának. Több ferences testvér sikeresen imádkozott a mártiromságért. A túlélők elmenekültek, az indiánok pedig megalapították mostani falujukat és azóta sem engednek be szívesen idegent a földjükre. (Még kaszinózni sem.)

Nincsenek megjegyzések: