2010. június 26., szombat

Tábori fürdő

Campsite

Lengedezett a szellő. Bukott le a nap. A látóhatárra élesen kirajzolódtak a hegyormok. A sátor hivógatóan nézett ránk. A szunyogok kéjesen fenték szívókájukat. Yoda aggódva nézett. Fürödni készültünk.

Yoda in the camp

Nem a Mestert akartuk megfürdetni, de a fürdés akkor is aggasztó tevékenység Yoda szemében. Fürdéskor az ember (vagy a kutya) vizes lesz és az már eleve nem jó.

A Mester ugyanakkor kíváncsi is volt, hogy akarunk itt fürödni, jó harminc kilométerre az első lakott településtől. Az első lakott településen élt pár tucat ember, volt ott egy benzinkút, egy zárvatartásból élő kávézó, egy múzeum, egy tó és húszmillió szunyog.

A kempingben nem volt villany.
Meg zuhanykabin.
Meg fürdővíz.

Mi még is, fürödni akartunk és fürödtünk is.

Korábbi útjaink alkalmával ilyenkor pár vizeskannából "zuhanyoztunk" a sátor mögött. Vagy előtt. Ezekben a kempingekben általában nincs tömeg, szomszéd, zajongó, piromán család. Sokszor szomszéd sincs, csak vadregény és természet.
Itt két szomszédunk volt - de egyiket sem láttuk, olyan messze táboroztak le. Így nyugodtan fürödtünk a sátor előtt flakonból.

A vízmentes tusfürdőket nálunk merészebb embereknek, hegymászóknak, űrhajósoknak, katonáknak, vadakat terelő juhászoknak és kalauzoknak találták ki. Az utóbbiak -legalábbis néha a magyarok- nem használták, de a többiek valószínűleg időnként magukra kentek egy flakonnyit ebből az anyagból.

El tudom képzelni, hogy fekvőbetegeket is ilyennel fürdetnek meg időnként.

A kence tényleg frissít és tisztít. Az ember egy ilyen bedörzsölés után valóban úgy érzi, mintha majdnem lezuhanyozott volna. Van, aki az illuzió kedvéért törölközővel keni magára a tusfürdőt. Más vizes törölközővel mossa le. Egyik sem szükséges, de pszichológiailag jót tesz.

A kencével bekent ember frissnek, fittnek érzi magát.
Tapasztalataink alapján egy valamit nem szabad tenni a vízmentes tusfürdővel: a mosdás után nem jó bekenni magunkat szunyogriasztóval, mert a két vegyület reakcióbalép és embertelenül büdös szagot eredményez.

Annyira büdöset, hogy szerintem még Yoda is befogta az orrát.

El Morro National Monument

1 megjegyzés:

Marcsi írta...

Ezert nem kell furodni, ha nincs tus a kempingben:) Sztem Yoda jobban birja a szagotokat, ha az jo "beerett" ribizlifozelek szag, nem pedig fiss de budos kemiai reakcioszag :) Mondjuk lehet, hogy jobb tisztan lenni budosnek, mint koszosan lenni budosnek... :)