2010. június 5., szombat

Los Alamos


Los Alamos
Originally uploaded by ribizlifozelek

Los Alamost meg kellett nézni. Először négy éve kapaszkodtunk fel a fennsíkra, most megint.

Egy új-mexikói kirándulás nem lehet teljes Los Alamos nélkül - még akkor is, ha nincs itt sok látnivaló. Los Alamos egy jelkép, a huszadik-huszonegyedik századi Egyesült Államok jelképe.

Meg van itt minden, ami ezt az országot ebben az időszakban jellemezte. Zsenialitás, az akadályok leküzdése, a kicsinyes paranoia.

Los Alamos egy új korszakot is nyitott az emberiség történelmében.

A Manhattan projekt másik szimbolikus helyszíne szintén Új-Mexikóban van, de az első atombomba felrobbantásának helye, a Trinity Site évente csak egy alkalommal látogatható.

Maradt Los Alamos, ami egy békés kisváros egy kopár fennsík tetején. A hely történelmére első pillantásra csak pár régi őrtorony, egyforma lakóépületek és múzeumok emlékeztetnek - meg olyan utcanevek, mint Oppenheimer és Trinity.

Los Alamos

A városka másik fele ma is egy óriási katonai kutatóközpont, erdőben megbúvó laboratóriumokkal, szögesdróttal és az országút közepére felállított - üzemen kívüli - ellenőrzőponttal.

Először csak azt láttuk, hogy hosszú sorokban özönlenek az autók a laboratóriumokból. Vége volt a munkaidőnek. Azt találgattuk nevetve, melyik iPod-os kerékpáros fogja megvalósítani a hidrogénfúziót és melyik laptopos járókelő tökéletesi a H-bombát.

Aztán egy kanyar után jött az ellenőrzőpont. Első reflexből beletapostam a fékbe, az öv az ölésbe préselt, miközben fél kézzel Yodát rögzítettem, a tehetetlenségi erő következtében nyelvem kirepült a számból és nekicsapódott a szélvédőnek. Na jó, túlzok.

De nagyot fékeztem, mielőtt lőnének.

Persze nem lőttek, az egész üzemen kívül volt. Egy barátságos őr jött is vigyorogva, hogy menjünk csak nyugodtan.

Mentünk - egyenesen az atomkorból vissza a kőkorba, a Bandolier National Monumenthez.

Los Alamos

Nincsenek megjegyzések: