2010. június 25., péntek

Mediterrán tájak - Új-Mexikóban

San Jose de la Laguna Mission

Elkerekedett szemekkel néztük San José de Lagunát.

San José de la Laguna nem Esmeralda Lucía Dolores Fuertes de Barriga kérője egy vidám délutáni szappanoperában, hanem egy 1699-1701 között épített ferences missziós templom.

A düledező piciny házak közül magasodó templom nyugodtan lehetett volna valahol Nápoly mellett, vagy valahol Alicante környékén.

Altea

A templom vakítóan fehér falai, a déli hőség és a kopár domboldalak tökéletes mediterrán tájat rajzoltak elénk. Csak a tenger hiányzott.

Kicsit furcsa volt látni a fehér templomot - sokkal déliesebb hatása volt így az épületnek és sokkal spanyolosabbnak látszott, mint a többi missziós templom. Azokra a vaskos, barnásvörös agyagfalak különlegegzotikuses, idegen bájt varázsoltak. A fehér falak légiesen könnyeddé és ismerőssé tették a súlyos épületet.

Mindez csak látszat volt. A templom eredetileg ugyanolyan vörösagyag, vályogépület volt, mint a több, csak 1933-ban egy restaurátor, akinek tele volt a hócipője a hagyományos új-mexikói építészettel, azt mondta az őslakosoknak:
- Ez a templom nagyon jól nézne ki fehérben!
- Tényleg?
- Igen.

Kipróbálták, tetszett és így maradt.
Mi meg csodálkoztunk.
Yoda meg pisilt.

4 megjegyzés:

Romesz írta...

Több forrás említi, hogy nem véletlen tetszett a Spanyoloknak ez a vidék. Mivel a növényzet és az éghajlat is nagyon hasonló az általuk ismert vidékhez.
Az sem véletlen, hogy az angolok Oregon és Washington illetve British Columbia vidékén érezték otthon magukat a legjobban. Elhajoztak California mellett, mert szerintük semmire nem volt jo az a vidék.

Ypszi írta...

Nem kötekedés!
különlegegzotikuses szó a "kicsit fura" kezdetű bekezdésben.. ez direkt volt, vagy a billentyű ördöge?:)

Romesz írta...

Ypszi:
Szerintem az különleges egzotikus akart lenni.

ribizlifozelek írta...

Lehet, hogy az egyik jelzot ki akartam torolni, csak felig benne maradt...
Vagy halmoztam oket.