2010. június 4., péntek

Santa Fe

Santa Fe

Santa Fe az egyik legérdekesebb amerikai főváros. Az általunk ismertek közül a legegyénibb. Ez az egyik legősibb főváros is, a spanyolok alapították az ezerhatszázas években egy indián település helyén.
A legrégibb ma is álló templom, a San Miguel misszió egy 13. századi indián temetőre épült.

Santa Fe

A spanyolok mexikói szövetséges indiánokat telepítettek ide. A tlaxlalákat aztán a helybeliek az első felkelés alkalmával halomra is ölték: az idegeneknek nem sok esélyük volt. A spanyolok cserbenhagyták őket. A spanyol lakosságot kitelepítették, az indián szövetségeseiket pedig ott hagyták. A tlaxlalák keményen védték az erődtemplomot, mind meghaltak, az utolsók bennégtek az épületben.

Santa Fe

Santa Fe szinte egyedülálló módon az amerikai fővárosok között megőrizte eredeti arculatát. A városképet ma is meghatározzák az agyagtégla (vagy agyagtégla-utánzatú) épületek. A hagyományos építkezés nem korlátozódik a belvárosra: elegáns lakónegyedek és lakótelepek is a régi stílust követve épültek fel.

Santa Fe

A történelmi belváros viszonylag kicsi. A város szíve a Plaza, a spanyol kormányzó palotájával, ami az egyik legrégibb folyamatosan máig használt amerikai középület. Az ősi árkádok alatt indiánok árulják türkiz (hamis türkiz, valódi türkiz, valódi kínai türkiz) ékszereiket.

Santa Fe

A Plaza gyepén hippik, csepürágók és turisták heverésznek. Santa Fe egyre divatosabb, sok tehetős ember vásárol itt rezidenciát magának. Télen síelni, nyáron napozni lehet.

Santa Fe

Santa Fe városa komoly összegeket fektetett a kultúrába: múzeumok, kiállítótermek épültek. Megjelentek a népművészetet, a népművészet modern értelmezését, modern művészetet kínáló galériák. Ezek számával csak az áraik versenyezhetnek.

Santa Fe

A város hangulatos és gyönyörű. Ősi vízvezetékrendszerek maradványai, régi temvplomok, házak, patiók vonzanak egyre több turistát. Santa Fe kicsit olyan, mint Szentendre - a turizmusból élnek, de Santa Fe sokkal elegánsabb. És többen is jönnek ide. Viszont paprikából mindkét helyen van bőven.

Santa Fe

2 megjegyzés:

Pyry írta...

Pont ilyesmi helyre képzelem Zorrot :)

ribizlifozelek írta...

Pont ilyesfele helyen volt Zorro, csak kicsit arrebb.