2010. augusztus 28., szombat

Csákvár


Main Entrance
Originally uploaded by ribizlifozelek

A fák közül kilépve ott álltunk szemben a kastéllyal. Impozáns volt. Látszott, az építtetők szándéka az volt, ha valaki megáll a kastéllyal szemben, mondja az, hogy "ohhh".

Mi megálltunk a kastéllyal szemben és azt mondtuk, "ohhh".

What?

Csákvár sincs kifogástalan állapotban, de sok egyéb hazai kastélytól eltérően az épületet folyamatosan használják - és nem trágya tárolására.

A csákvári Esterházy kastély ma szanatórium. Ettől sok belső értéke elveszett, de az épület megmaradt. Nem üresen álló kisértetkastély, hanem egy rendes, lakott épület. Ettől pedig mi sokkal jobban éreztük magunkat.

Backyard

Amit lehetett, megmentettek. A park jelentős része megmaradt és a megmaradt területet még gondozták is. A vallási tártgyú szobrokat helyreállították.

Park

Nemrégiben helyreállították a műbarlangot, a grottót is. Lelkesen felhszaladtam a tetejére, remélve, hogy onnan majd egész más perspektívából fogom látni a kastélyt. Valamennyire igazam volt: annyira más volt a perspektíva, hogy semmit sem láttam. Mégis, megérte felsétálni.

Stairs

A kastély parkjában senkit sem láttunk, lehet, nagyvizit volt benn. A büfében ittunk egy kávét, sétáltunk egy keveset és elégedettek voltunk. Nem egy megkövesedett múzeumban vagy egy elhagyott romban voltunk, hanem egy élő, valódi épületben.

Megérte eljönni.

Back Front

Nincsenek megjegyzések: