2010. augusztus 18., szerda

Kispesti multikulti


Kispest
Originally uploaded by ribizlifozelek

Kispestet nem igazán tartottam egy multikulturális helynek. Úgy gondoltam, ide a globalizációról maximum a kábeltévéből hallani.

Természetesen tévedtem.

Kispest

Kispest eldugott szögleteiben még a nyolcvanas években is éltek bolgárkertészek. Gondozott ágyásaiknak, melegházaiknak a helyén ma fű (gaz) nő.

Idővel aztán belebotlottam egy vietnami kereskedőbe.

Kistex

A jobb napokat látott kispesti textilgyár, a Kistex elhagyott épületei között bolyongva aztán "felfedeztem", hogy a kubai vendégmunkások helyét kínai és vietnami kereskedők vették át.

Nem tudom, gyártanak-e vagy csak viszonteladnak és csomagolnak, de az tény, hogy több kisbolt is nyílt az egykori üzemcsarnokokban.

Yodával sétálva egy házból alaposan megugatott minket egy házőrző, akit gazdája valószínűleg kínaiul utasított rendre. Amikor kérdezősködtem kicsit, megtudtam, hogy a több környező házban kínaiak laknak. Ők családi ünnepekkor hatalmas tüzijátékokkal szórakoztatják a szomszédokat.

Hungarian Buddha

Egy másik séta alkalmával aztán döbbenten torpantam meg egy korai írásjelekkel teleírt kapu előtt. A kerítésen át be lehetett látni az udvarba, ahol egy kis buddhista szentélyt láttam.

Remélem, hamarosan majd egy sztúpa is épül valahova. A Templom téren például egész jól mutatna egy buddhista kegyhely.

Kispest