2009. január 12., hétfő

Ogden


Ogden
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ezt a posztot tegnap szerettem volna megírni, de mindenféle közbejött.

Ogden óriási pozitív csalódás volt. Azért mentünk, hogy letudjuk, itt van, közel, alig 61 km-re van, nézzük meg.

Kiderüt Ogdennek több hosszú, szinte érintetlen 19. századi utcája van. A várost egy prémvadász alapította, ez volt az első európai település Utahban. Még városfala is volt. Kicsit később a mormonok kevesebb, mint 1999 dollárért megvették az egészet és békésen vadászták tovább a kis szőrösöket.

Jump

Ogden akkor lendült fel, amikor megépült a transzkontinentális vasút. A városkából vasúti csomópont lett és a vasutat építő vendégmunkások (például kínaiak) letelepedtek itt, hatalmas raktárak nőttek ki az állomás körül a földből.

Backfront

A vasút hanyatlásával a belváros kiürült, közben jött a gazdasági válság. Roosevelt elnök pedig zseniálisan oldotta meg a problémát: állami építkezésekbe kezdett és jókora közhasznú Art Deco épületek jelentek meg a régi belváros szélén.

Municipal Building

Pár éve aztán az üres, olcsó belvárosi épületeket lelkes fiatalok kezdték kibérelni és kávézókat, kocsmákat, régiségboltokat nyitottak bennük. Igaz, vasárnap volt, meg tél, úgyhogy mindn zárva volt, de így is élveztük a sétát.

Imádtuk. Yoda is nagyon szerette a helyet, különösen a vasútmúzeumot. A Mester izgatottan rohangált a mozdonyok között, felmászott rájuk és az egyiket el is vezette.

Yoda driving the train

3 megjegyzés:

Ziebi írta...

Egyiket vezette, a többit pedig a gondolataival mozgatta :)

Mókusokat ott fényképeztétek? :)

ribizlifozelek írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
ribizlifozelek írta...

Yoda mindent tud.

A mokusok egy masik kirandulasbol vannak.