2008. november 24., hétfő

A digitális televiziózás


Kill your television!
Originally uploaded by ribizlifozelek

2009 február 11-től az Egyesült Államokban bevezetik a digitális műsorszórást.

Óriási dolog ez. Egyfelől kétszer annyi csatorna sugározhat mint eddig. Képzeljük el, az embernek 300-400 csatornája is lehet, már ha a televízióján van hely ennyi adónak és ha az ember agya képes egyáltalán áttekinteni ennyi adót. (Arról, hogy akár kövesse is a műsort vagy csak akár kiolvassa a műsorújságot, már nem is gondolok.) Másfelől pedig egy csomó analóg tévét ki lehet dobni a fenébe. Ha a jel normál antennán érkezik, nem pedig kábelen vagy műholdon, a régi készülékek nem fogják venni az adást. Szükség lesz egy konverterre. (Úgy tudom, a konverter megnehezíti azonban a távkapcsoló használatát és a programok felvételét.)

A nagy amerikai adók folyamatosan sokkolják a nézőket. ha nem figyelnek, február 11-én tévéadás nélkül maradnak. Olyan veszélyes ez a híradások alapján, mintha kénsav hullana az égből vagy mintha Palin lenne az elnök.

Az állam tőle szokatlan módon 40 dolláros kuponokkal támogatja az átállást, nehogy valaki lemaradjon a 24 következő évedjáról és a mexikói bevándorlók is nézhessék a szappanoperájukat, mások meg együtt halgathassák a rózsafűzért Angelika nővérrel és Korapi fatherrel.

Mi teljesen véletlenül olyan tévét vettünk, ami digitális adás vételére is alkalmas. Amikor megvettük, nem is tudtuk, hogy véget ér az analóg adás és ha tudtuk volna is, akkor se érdekelt volna, úgy terveztük, hogy 2008-ban Hollandiábna fogunk ázni-fázni.

Aztán itt ragadtunk, a tévé meg valamiért működik. Több csatornája nem lesz, de legalább a tudat megvan, ha akarnánk és előfizetnénk, több száz csatornával ölhetnénk agysejtjeinket.

Tényleg, mi lenne, ha 4 milliárd embernek hirtelen nem lenne tévéje és gondolkodni kezdenének?

Nincsenek megjegyzések: