2008. november 14., péntek

Olympus X-845


olympus
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az Olympust Szöulban, az Elektromos városban vettük. Az Electric city pár hatalmas, emeletes áruházat jelent, teli különféle kütyükkel. Van ott többek közt pár emelet mobiltelefon, egy szint hűtőszekrény, több kilométer laptopbolttal teli folyosó és végtelen mennyiségű fotoelektronika.

Flicker paradise

A gép kicsi és könnyű. Zsebre lehet vágni a pici tokjával együtt, amiről egy klasszikus koreai paprikadekoráció fityeg. Másik óriási előnye, hogy az akkumulátora nagyon sokáig működik. Az nem tetszik azonbn, hogy az akkumulátor a gépben nem tölthető. Szépen ki kell venni, betettni egy töltőbe és úgy megetetni. Mostanában úgy látszik, ez a trend, a Finepix Z10fdnak is ilyen akkumulátora van.

Eleinte azt hittük, a gép nem csinál jó képeket. Vakuval, makróval vagy nélkülük. Ezt a képet macróval az Olimpusszal csináltuk:

Chicken tagine

Ez pedig ugyanarról egy FinePix S5000-rel készült:

Chicken tagine

Természetesen a kis zsebfényképezőgép és a majdnem félprofi Fuji nem említhető egy napon, de a különbség látható.

Észrevettük azonban, hogy a gépnek van egy meglehetősen bonyolult menürendszere. Ezzel rengeteg mindent be lehet rajta állítani, így azt is, hogy ételfotót szeretnénk csinálni. Ez nagyon jó, bár egy ilyen gépnek pont az lenne a lényege, hogy az egyszeri felhasználó csípőből lőhessen vele, ne tekrentyűket állítgasson és menükben lépegessen.

Ha kikapcsoljuk a gépet, ezek a spéci beállítások megmaradnak. Egy valamit nem lehet elérni: bekapcsoláskor a gép rendszere ne élesített vakuval álljon fel. A ketyere szemkiégető napsütésben képes belevakuzni egy napkitörésbe. Ráadásul erős fényben az Olymposs hajlamos túlexponálni vagy elképesztő színeket kitalálni. Éjjel viszont remek képeket csinál, ha sikerül kinyuvasztani az amúgy gyengécske vakut:

St. Michael and St. Gudula Cathedral

Nappal ez annyira nem sikerül neki. Lehet, a sok kávétól van, de már felhős időben is mozgóképet csinál. (Talán erre is létezik egy bűvös gombkombináció - lehet, el kellene olvasni a használati utasítást - igaz, ez jó sokáig tartana, mert a gépkönyv koreaiul van...)

Nem a kedvenc gépem, de kicsi, könnyű cipelni. Az akkumulátora sokáig bírja. Csak ne süssön nagyon a nap vagy ne legyen felhős az ég.

Nincsenek megjegyzések: