2008. november 2., vasárnap

Hidden Hollow


Hidden Hollow
Originally uploaded by ribizlifozelek

Jó másfél óránk volt Sugarhouse közepén Yodával. Valamit kellett csinálni, sütött a nap, meleg volt, az autóban csak úgy maradhattunk volna meg, ha járatjuk a motort és a légkondit. Inkább sétáltunk.

A bevásárlóközpontok mögött egy kisebb park terül el. Már jártunk itt egyszer (akkor készültek a fotók), de most több időnk volt mindent alaposan megnézni.

Hidden Hollow

A pakr egy része egy füves mező, a másik egy patak partján növő erdő. Végigböngésztük az összes információs táblát. Engem a szöveg érdekelt, Yodát a tábla lába. Jó tizenöt perc alatt rengeteg minden tanultam a magashegységi vizes élőhelyekről és lakóikról.

Aztán egy még érdekesebb táblára bukkantunk.

Megtudtam, hogy a Hidden Hollow valamikor egy ipartelep volt, ahol a cukorrépából cukrot csináltak. Innen kapta Sugarhouse a nevét.

Amikor a cukor már nem volt üzlet, a terület egy óriási közpark lett, teniszpályákkal, medencékkel, vasútállomással. A 10-es években aztán apránként minden bezárt, a vasútból, vasútállomásból egy pózna maradt, amit legnagyobb bánatára Yoda sem talált meg.

A dombocskákkal feltöltötték a medencéket, az egész hely elvadult és elfelejtődött. A patakot részben befedték. Aztán a 80-as években a eltakarították a bozótot és felépítettek egy bevásárlóközpontot a terület alsó részén. A tetején irodaházak épültek. A közepére újabb parkoló került volna. Természetesen a patakot itt és befedték volna.

Egy nap pár kisiskolás a terület közepén észrevette a patakot. Meg a 140 éves fákat. A gyerekek a környezetvédelemről tanultak, gondolták, megpróbálják megvédeni a parkot. Önkéntes munkában a gyerekek és a tanárok takarítottak, ösvényeket építettek, táblákat helyeztek ki. Az önkormányzat adott pénzt és anyagot. A patak utolsó szabad darabját nem fedték be és a bevásárlóközpont egy békés kis zuggal gazdagodott. Az irodaházakból, apartmanokból meg egy kis zöldre látni. Az önkormányzat pedig átminősítette a területet ipari övezetből közparkká.

Salt Lake City

2 megjegyzés:

Peter Barabas írta...

Most már ezt is tudom :)

A gyerekek amúgy szép munkát végeztek :)

ribizlifozelek írta...

;)