2008. november 25., kedd

Önkontrol a flickr-en


Biertan
Originally uploaded by ribizlifozelek

Még viszonylag újak voltunk a flickr-en, amikor észrevettük, hogy egyes, mások által készített fotók nem jelennek meg, csak egy szürke téglalap látszik a helyükön. Amikor rájuk kattintottunk, megjelent egy szöveg, miszerint a fotó sértő lehet. A következő kattintásra eltünt a szürke téglalap és megjelent a fotó.

Utánaolvastam.

A flickr-en egy fénykép tulajdonosa megszabhatja, kik láthatják a képeket. Be lehet állítani, hogy mindeki láthatja, hogy csak a flickr közönség férhssen hozzá vagy azok, akiket ismerősnek állítottunk be, vagy azok, akik családtagként lettek besorolva. Emellett még két fokozattal (moderált és korlátozott) meg lehet jelölni a képeket, ha tartalmukat másokra sértőnek tekinthetjük. Akkor csak a szürke téglalap jelenik meg és választhatunk, mögé nézünk, vagy sem.
Ha úgy véljük, semmiféle látványon nem háborodunk fel, ez a funkció kikapcsolható és minden fotó megjelenik a képernyőn és a szürke fátyolnak nyoma sincs.

Az öncenzúra mellett létezik a közösségi cenzúra. Ha valaki egy fotót sértőnek tekint, megjelölheti. Ha valakinek több fényképét is -indokoltan- megjelölték és ő nem öncenzúrázott, akkor az összes fotóját szürke fátyol mögé bujtathatják.

Itt kezdődnek a problémák. Mindenkinél más a cenzúrázandó. Van, aki egy gyermekét szoptató anyát, más egy lelőtt szarvast jelöl meg. Németországban sokáig a cenzúrázott és az öncenzúrázott képek egyáltalán nem voltak elérhetők, mivel a flickr túl szigorúan értelmezte a német törvényeket és nem tudta ellenőrizni a felhasználók életkorát.

Nekem legjobban egy katalán fickó esete tetszett. Sergi lefotózott egy félmeztelen afrikai nőt. Valaki a képet megjelölte, mint veszélyes tartalmat. (Az nem derült ki, hogy egy általános iskolás szórakozott, mert a néni felén mégiscsak maradt ruha, vagy valaki túlzottan is bigott volt.)
Sergi képeit szépen beszürkítették.
Sergi nem tudott angolul, megkért viszont egy spanyolt, aki azt hitte, ő tud, hogy segítsen. Írtak levelet, megtudták mi a probléma és félreértettek mindent: beállították, hogy a képet csak ismerősök nézhessék meg. Ez azonban nem az öncenzúra, így Sergi képei sötétek maradtak. Sergi azt hitte, palira vették és cenzúra ellenes mozgalmat indított. Spanyol és katalán tömegek mozdultak meg az érdekében, hosszan leveleztek a flickr-rel. A flickr nagyot hibázott: nem kerestek valakit, aki tud spanyolul és lelkesen küldözgették angol leveleiket és nem értették, mi a másik fél baja, elvégre ők több levélben is leírták, a képek elérhetőségét korlátozni kell, meg kell őket jelölni, mint veszélyes tartalmat. Sergi meg bizonygatta, hogy ő ezt megtette és semmibe veszik. (TILTAKOZUNK!) Pedig tényleg nem állította be, csak azt hitte. Jó darabig elbeszéltek és tiltakoztak egymás mellett, mígnem valamelyik fél (azt hiszem, a flickr) kerített valakit, aki beszélt a másik nyelvén. Végre megoldódott a probléma, Sergi beszürkézte a problémás képeit, a többi pedig mindenki számára hozzáférhető lett.

Mi ebből az egészből semmit sem vettünk észre: amint bevezették a szűrést, mi kikapcsoltuk. Felnőttek vagyunk, ha valami nem tetszik, szépen odébb állunk.

Nincsenek megjegyzések: