2008. november 16., vasárnap

Tüntetés a városháza előtt


City Hall
Originally uploaded by ribizlifozelek

Tegnap elsétáltunk a könyvtárba. Meleg, késő őszi nap volt. Nem győztük magunkról és Yodáról leszedni a különböző ruhadarabokat.

A könyvtárral szemben a városháza előtt kisebb tömeget láttunk. Megnéztük őket. A melegházasság elismeréséért tüntettek.

(Kaliforniában az elnökválasztással egyidőben arról is szavaztak a polgárok, hogy ne legyen törvényes a melegek házasságkötése. A kaliforniai legfelsőbb bíróság ugyanis ezt alapvető emberi jognak mondta ki. A népszavazás azonban kimondta, hogy azonosneműek nem házasodhatnak.

Érdekes módon ezt a javaslatot közvetlenül Obama győzelme vitte sikerre. Kaliforniában ugyanis rengeteg afroamerikai ment el szavazni Obamára, ugyanakkor ez a népcsoport elutasítja a melegházasságot.)

A melegházasság elleni kaliforniai kampányt pár millió dollárral támogatták a mormon egyház tagjai, illetve a felső vezetéshez közelálló emberek.

A tüntetők egy része az ellen tiltakozott, hogy az egyház politikával foglalkozzon. Ebben kivételesen nem értettem velük egyet: az egyesült államokbeli egyházakat a hívek adományai, illetve az egyházak -adómentes- vállalkozásai tartják el. Pont ezért szerintem nyugodtan politizálhatnak. Pont ezért ne politizáljanak a magyar egyházak, amiket a magyar állam tart el (plusz a személyi jövedelemadó 1%). Attól a pillanattól kezdve, hogy nem kapnak az államtól apanázst, hanem teljes bevételüket a mostani 1%-hoz hasonló módon veszik kézhez, szabadon támogathasák X pártot, Z képviselőt, az abortuszt, a a meleg papok házasságát vagy annak tilalmát. Persze ez a feudális Magyarországon egy utópia. (Tudom, szólásszabadság van, de miért nem lehet szabadon szólni a szabadon elosztott, szabadon felajánlott bevételekből?)

A tüntetők aranyosak voltak, láttunk -hagyományos- családosokat kisgyerekekkel vagy nélkülük. Némelyikük I'm straight feliratú táblát emelt magasba. Nagyon tetszett az a hölgy, aki "Én 47 férjet akarok" feliratú transzparenssel utalt a vallásalapító nagyszámú feleségére. Felbukkant pár pasi a klasszikus bőrszerkóban (szerintem a hazai gój motorosok máig nem tudják, hogy bőrrucijuk ebből a közegből került hozzájuk). Volt pár elegáns hölgy, akikről nem igazán lehetett eldönteni, hogy identitásuk választott-e.

Az utca másik oldalán ellentüntettek. Kevesen voltak. Néhányan klasszikus klinikai esetek voltak és üvöltöttek mint egy sakál. A tévések természetesen a leghangosabb sakállal készítettek volna interjút, de már nem nagyon volt hangja. A többség azonban békésen tartotta táblácskáját. Voltak, akik alkotmányjogi vitát folytattak a másik féllel. Amikor a rendőr megkérte az ellentüntetőket, hogy fáradjanak át az utca másik oldalára, szó nélkül átfáradtak. Nem volt molotovkoktél, nem beszéltek egymás anyjáról, nem dobáltak, nem verekedtek.

Szólt a zene, sokan hozták a kutyájukat is. Yoda stílszerűen sokat haverkodott egy lánytacskóval.

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Jó kép a Városházáról :)

ribizlifozelek írta...

Koszi!