2008. november 6., csütörtök

Tongai egyház


Church of Tonga
Originally uploaded by ribizlifozelek

Két éve nap mint nap látom a tongai egyház templomát. A templomépületet jól karbantartott. A füvet rendszeresen gondozzák. Természetesen ez a civilizáció egyik alappillére: a füvet gondozni kell.

Egyébként kevés mozgást láttunk az épület körül. Egyszer volt egy temetés, néha valaki bemegy, amúgy csend van.

Egyre kíváncsibb lettem, milyen is az a tongai egyház.

Nem tudtam meg sokat. A tongaiak egy részét metodisták térítették meg a 19. században. A század végén a függetlenségét féltő tongai király nem akart egy brit fennhatóság alá tartozó egyházat, ezért megalapította a szintén metodista alapokon nyugvó Tongai Szabadegyházat (Free Church of Tonga). Ezzel a tongai metodisták két részre szakadtak. Egy részük a korábbi gyülekezetben, a Wesleyan Methodist Missionban maradt, a többiek a Szabadegyház hívei lettek.

1924-ben a királynő egy Weleyanus vezetővel lépett házasságra, ezért megkísérelte a két egyház egyesítését Free Wesleyan Church of Tonga néven. Négy év múlva jött az egyházszakadás. A Tongai Szabadegyház kivált a Tongai Szabad Wesleyanus Egyházból. Egy évvel később a TSzWE-ből kivált a Tongai Egyház.

A tongaiak ma 112000-en vannak. Jó részük külföldön él, részben ők tartják el az államot. Még Salt Lake Cityben is vannak majdnem ezren.

Egy részük a közelünkben lévő Tongai Egyház híve. Mások a túlünk pár mérföldnyire levő Tongai Szabad Wesleyanus Egyház templomát látogatják. Megint mások a Tongai Szabadegyház hívei. Többségük pedig mormon.

Nincsenek megjegyzések: