2009. november 27., péntek

Black Friday - Fekete Péntek


Flea market by Insa-dong
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Fekete Péntek - egyelőre - nem a legújabb tőzsdepánik emléknapja, hanem a vásárlásé. Ez az a nap, amikor az általában békés amerikaiak megvadulnak és elkezdenek vásárolni.

A Hálaadás utáni pénteken az emberek, még szédelegve az előző nap benyomott pulykától elindulnak ajándékot venni. Megkezdődik a karácsonyi beváráslás.

Egyes boltok hajnali ötkor -vagy akár éjfélkor- nyitnak és az első órákban óriási kedvezményeket kínálnak az embereknek. Mások normál időben nyitnak és szintén óriási kedvezményekkel várják a vásárlókat.

Idén megnéztük, milyen is egy ilyen akció. Mivel a pulyka elfogyasztása után reménytelen lett volna korán kelni, csak elsétáltunk tíz óra fele a szomszédos áruházba és megnéztük, mi történik.

Tömeg volt. A parkoló tele volt. A bolt tele volt. Az emberek DVD-ket, filmeket, ruhákat, zoknikat, parfümöket vásároltak. Tömött kosarakkal álltak sorba és várták, hogy költhessék a pénzüket. Csak az élelmiszerrészleg volt üres - a tegnapi nap után ingyen is adhatták volna az ételt, talán akkor se vett volna senki semmit.

Mi mit vettünk?
Volt egy csokikuponunk, amivel ingyen lehetett egy Mars-csokit venni, csak a forgalmiadót kellett utána kifizetni. Beálltam az expressz sorba egy hölgy után, aki pár száz dollárért vett parfümöket. Mögöttem egy másik nő állt egy zoknikkal teli kosárral.

Kitettem a csokit a szalagra, mellé a kupont. A csoki 87 cent volt. A pénztáros leolvasta a kupon kódját és már csak a forgalmi adót kellett kifizetni.

- 2 cent lesz.

3 megjegyzés:

Pyry írta...

Mi meg a neten nézegetjük az akciókat. Nem akarok megvadult embereket, a pulyka vásárlásra éhes zombikká változtatja őket :D

Névtelen írta...

Nekem még 2 centért sem kell az a Mars csoki ,de a látványért,az ősi vadász ösztön modern korcsosulása,bevásárlás a nagy boltokban, az megér egy szinnház belépő jegyet is

ribizlifozelek írta...

Pyry, igazad van, Halaadaskor az ember volt a pulyka farkasa, aztan bevasarlaskor ember embernek farkasa.

Nevtelen, jo az a Mars csoki, foleg rantva ;)
De a lenyek a sok-sok tulekedo ember volt.