2009. november 21., szombat

Pontyhalál


Utah Lake
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Utah-tó (Utah Lake) az egyik legnagyobb édesvizi tava az államnak és a Wasatch-hegységből származó vizeket gyűjti össze. A vízfeleslegét peig a Jordán-folyó vezeti el, bele a Nagy-Sós-tóba.

A tóban él pár őshonos hal. Egyikük, a june sucker csak itt és a Provo-folyóban él. Az érdekes nevű june sucker a fehérember megérkezésével veszélybe került.

A mormon telepesek meglátták a nagy, édesvizű tavat és látták, hogy tele van suckerrel. Összenéztek és azt mondták: ebben nincs ponty. Pedig a ponty az milyen finom. Betelepítették a pontyot. A ponty jól érezte magát, elszaporodott és elkezdte zabálni az aljnövényzetet. A kis suckereknek meg nem volt menedékük és apránként kezdtek kipusztulni.

Ez senkit sem zavart, kit érdekel pár júniusi sucker?

A 21. században viszont elkezdték védeni a természetet. Arra gondoltak, ha kiszedik a sok pontyot a vízből, akkor az őshonos halaknak nagyobb lesz az életterük.

Elkezdék lehalászni a pontyot. Azt mondták, ha évente lehalásznak 2500 tonna pontyot, akkor pár év múlva a tóban már csak őshonos halak maradnak.
Hamarosan megkezdődik a lehalászás. Kifognak 2500 tonna pontyot.

Az a baj, hogy a pontyot már alig eszik az Egyesült Államokban. (Ez egy kulturális dolog, Spanyolországban se esznek pontyot, azt mondják, rossz ízű.) Ott állnak a halászok 2500 tonna ponttyal és nem tudják, mit tegyenek vele.
A megoldás végül magától adódott: fizetnek évi 65 ezer dollárt egy elhagyott bányának, beborítják a pontyot és mindenki boldog.

Kivéve például mindenféle aktivistát, akik morognak, hogy mennyi ennivalót dobnak ki. Csináljanak belőle takarmányt. Konzervet. Adják az éhezőknek. Állatkerteknek.
Én is boldogtalan vagyok. Rengeteget kerestem, keresek pontyot karácsonyra. És nincs sehol. Azaz van, egy közeli, elhagyott bányában 2500 tonna. De az nem igazán ehető.

Szerintem mindenkinek, aki elvisz tíz kiló pontyot (carp), kellene adni egy év ingyenes carpool használatot. Én mennék...

National Museum of Natural History

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Én is mennék!

Szerintem kellene horgászengedély a Utah Lake-hez, és akkor lenne jó kis halászlevünk.. :)

ribizlifozelek írta...

1. Ponty kifogasa.
2. Ponty fejbecsapasa.
3. Ponty belezese.
4. Ponty elkeszitese.
5. Ponty elfogyasztasa.

A 4 pontbol az 1-essel,4-essel és 5-ossel semmi bajom.