2009. november 26., csütörtök

Egy kínai ügynök halála


Happy Journey
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pár napja egy tragikus baleset történt az egyik egyetemi buszon. A járat a campus egyik végéből viszi a másikba az utasokat. Egy éles kanyarban, amikor a busz rákanyarodott volna az egyetem Nobel-díjas büszkeségéről elnevezett útra, az egyik utas megcsúszott és nekiesett a biztonsági ajtónak.

University Medical Center

A biztonsági ajtó azért biztonsági, mert baleset esetén az utasok belülről ki tudják nyomni és el tudnak menekülni. Nem tömegnyomorra tervezték ezeket a buszokat, na. Meg arra sem, hogy a centrifugális erőtől megtámogatva valaki nekik repüljön.

Az ajtó kinyílt és az utas kiesett. A kórházban meghalt.

A történet eddig egy véletlen, tragikus baleset.

A rendőrség viszont értesíteni akarta az elhunyt hozzátartozóit.

Az áldozat egy 1988 óta az Egyesült Államokban élő kínai kémikus volt, aki 2003-ban amerikai állampolgár lett. Zhilong Diane Xie pár évet kutatóként dolgozott a Utahi Egyetemen.
A nyomozás eddig jutott - aztán hirtelen megakadt.

A rendőrök - ahogy ilyen esetekben szokás -, végigtárcsázták az elhunyt mobiltelefonjában tárolt számokat és az utolsó hívásokat és így keresték a rokonokat.

A számok azonban különféle szolgáltatók és üzletek telefonszámai voltak. A bejővő hívások pedig telemarketinges cégektől származtak. Huszonegy év amerikai élet után nem találtak senkit. Se ismerőst, se barátot, senkit. Tíz év utahi tartózkodás után, amiből az első három évet három különböző tanszéken töltötte, senki sem emlékezett rá. Az sem derült ki, hol dolgozott az utóbbi hét évben Diane és, hogy mit keresett most az egyetemen.

A lakásában pár ruhát találtak. Fényképek, levelek nem voltak, leszámítva a közüzemi számlákat.

Diane elvileg kutató volt, de a Google csak két cikket talált tőle angolul és egyet kínaiul. Mást nem.
Közösségi oldalakat nem használt. Az apartmanházban, ahol lakott, senki sem ismerte.

Semmi nyomot nem hagyott maga után.

A rendőrség a kínai követségen keresztül is próbálta lenyomozni, de ott nem tudtak róla semmit. Nem találtak rokont, ismerőst. A baleset esetén értesítendő rovatot pedig Diane mindig üresen hagyta.

Lehet, kém volt. Különféle fórumokon felvetették, hogy nem is baleset történt... A történet szomorú, akár egy végtelenül magányos ember volt, akár kém. Az utóbbi esetben viszont felvetődik a kérdés, nem tudja valaki, merre jár Jack Bauer?

3 megjegyzés:

Parmezán írta...

Hm. Misztikus.

Névtelen írta...

A jővőévszazad emberének prototipusa volt

ribizlifozelek írta...

A jovo embere nem lesz maganyos. Lesz robotkutyaja.