2009. november 17., kedd

Kulturális örökség


Boston
Originally uploaded by ribizlifozelek

A magyar ember az elmúlt ötszáz évben megtanulta, hogy a Hivatallal nem érdemes packázni. A Hivatal, a Bürokrácia nem azért van. A Bürokrácia és a Hivatal azért van, hogy packázzon az emberrel (szakszóval állampolgárral).

Megtanultuk, hogy lapítani kell. Hogy nem szabad visszaszólni. Hogy esélyünk sincs. Ezt jól megtanultuk a Habsburgoktól, Horthytól, a kommenistáktól és a mai elittől is. A tudás beleivódott a génjeinkbe.

Ki kellett állítanom egy számlát. Nem volt nagy összeg, Magyarországról ritkán vesznek tőlem fényképet, bár néha előfordul. A számla kiállítódott és elindult a véletlenre (postára) bízva célja fele.

Megérkezett.

A cég pedig küldött egy udvarias levelet, hogy köszönik, megkapták, de sajnos nem jó, mert nem írtam alá.

Egy nagyon nyomós okom volt arra, hogy ne írjam alá: nem volt rajta olyan rovat, ahol alá lehetett volna írni. Kafka óta tudom, a Hivatal nem logikai gondolkodásáról híres. De ha nincs aláírás rovat, akkor nem kell aláírni, gondoltam.
Aztán elmeséltem a dolgot egyik legjobb barátomnak, aki egykor az APEH sorait erősítette. Az átlagpolgár nem is tudja, mi mindent köszönhet neki.

Mire barátom megjegyezte, hogy a számlákat szerinte már nem kell aláírni.
Megnéztem.
Beléptünk az EU-ba 2004-ben. Az EU meg végre meg merte mondani, hogy a számla aláírása az hasonló dolog a kőbaltával felszerelt hadsereghez. Ettől kezdve pedig nem kell a számlát aláírni. (Áfatörvény 35. § és Pp. 196. §)

Azaz:
http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/afa_elveszett.html

és

http://www.apeh.hu/archiv/adoinfo/afa/szamla040501.html?query=sz%C3%A1mla%20al%C3%A1%C3%ADr%C3%A1s

Ezt el is küldtem a cégnek.
Válaszoltak nagyon kedvesen, udvariasan. Elnézést kértek. Mondták, igazam van, de már visszaküldték a számlát. Legyek szíves kiállítani egy másikat és elküldeni nekik.
Aláírva.

1 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Update.
A ceg a masodik szamlat is visszakuldte, mert kicsit el volt maszatolodva a pecset.