2009. november 7., szombat

Fisher Mansion


Fisher Manion
Originally uploaded by ribizlifozelek

Halloween környékén olvastunk az újságban a Fisher udvarházról. Az újságcikk szerint a gazdaságélénkítő csomag segítségével szeretnék helyreállítani a palotácskát.

Albert Fisher egy német bevándorló volt. Fisher sörfőzésből gazdagodott meg a 19. század végén - ami a félig-meddig teokratikus, mormon irányítású Utahban nem lehetett kis teljesítmény.

Jordan River

Fisher rezidenciáját nem a South Temple mellett építette fel, hanem a már akkor is rosszhírű West Side-on, a serfőzdéje mellett, a Jordán-folyó partján.

A ház 1893-ban 13000 dollárba került, ami akkor nagy pénz volt. Fisher a helyi parlament építészét szerződtette. Richard Kletting jó kis házat emelt az ipartelep szélére.

Industrial Zone

A környék ma sem olyan, mint amilyennek egy gazdag sörbáró otthonát elképzelnénk. A Jordán partján gyárak, raktárak emelkednek. Itt még mutogatósbácsikkal teli parkok sincsenek, mint picit arrébb.

Az ipartelepek szépségét egy, a folyóra merőleges autópálya emeli ki.

Jordan river

A Fisher család a harmincas években el is költözött innen: meg sem álltak a belvárosig, a házat pedig bérbeadták a katolikus egyháznak, akik eleinte kolostornak használták, majd kábítószerfüggő hajléktalanokat kezeltek itt. Ekkor került a Mária-szobor a kertbe.

2006-ban az állam megvette az udvarházat.
A Jordán partján kerékpárút épült, itt, a kastély mellett fog majd megépülni az utolsó szakasz. A házból meg majd csak lesz valami. Közösségi ház, kultúrpalota, akármi. A gazdaságélénkítő csomagból pár ezer dollárt már el is különítettek az épületre.

Carriage House

Ezek alapján egy omladozó romra készültünk, de a ház nagyon jó állapotban van, leszámítva a fenti képen látható garázst. Az nagyon rozoga állapotban van.
A ház viszont békésen várja, hogy kitalálják, mi legyen belőle. Remélem jó ötleteik lesznek.

Fisher Mansion

Nincsenek megjegyzések: