2009. november 30., hétfő

Tooele


Tooele
Originally uploaded by ribizlifozelek

Tooele régóta rajta volt a meglátogatandó helyek listáján. Amikor Ophirba és Mercurba mentünk, átautóztunk a városkán és láttuk, van egy kedves kis belvárosa.

Post Office

Tooele valaha virágzó kisváros volt. A környező hegyek tele voltak bányákkal, volt itt egy kisebb vasúti csomópont, ahova befutottak az érccel megrakott vonatok, a hadsereg óriási bázisokat tartott fenn a környéken.

A bányákat idővel bezárták, a Tooele Army Depot személyzete csökkent. Vége volt a hidegháborúnak - és Tooelének is.

Broadway

A katonák elköltöztek, a vasuti személyforgalom megszünt. Tooele Salt Lake City egyik - olcsó - elővárosa lett. A külvárosokban lakóparkok épültek, a belváros elfelejtődött. A régi boltok jórészt bezártak, a túlélők pedig általában alig léptek túl a cserekereskedelmen.

Sleeping Beauty or Criminal Minds?

Retro, harminc-negyvenéves kirakatokban horrorbabák hevertek elfeledve. A műkörmös boltja, noha szakmailag bizonyára tökéletes munkát produkál, úgy nézett ki, mint ahol nem lakkozzák, hanem letépik a körmöt. A mennyasszonyiruha-kölcsönzőben almazöld és ultraviola szinű öltönyöket és kosztümöket lehetett bérelni - már amikor, mert a kiírás szerint, ha nincs senki a boltban, akkor a látogatót kérték, nézzen be a szomszédos görög-amerikai étterembe.

Valódi görög étterem volt: hallottuk, ahogy a személyzet tényleg görögül beszél.

Ritz Theater

A mozi még tartotta magát, talán mert a legközelebbi multiplex valahol Salt Lake City környékén van, ide huszonvalahány kilométerre.

A Kirk hotel szintén megvan még - és a honlapja alapján virágzik.

A Broadwayen, a régi vasútállomás melletti egykori forgalmas utcán viszont már szinte minden bezárt. Az ottani art deco szálloda apránként elenyészik.

Abandoned Hotel

Az állomás helyén vasútmúzeumot rendeztek be. Igaz, csak kívülről tudtuk megnézni, mert a múzeum keddtől szombatig van nyitva - árpilistól októberig. De kívülről nagyon tetszett, talán jobban is, mint belülről tetszhetett volna.

Polar Express

A belvárosban nyitottak egy gazdag helytörténeti múzeumot - sajnos hétvégén, amikor a legtöbben utaznak - ez is zárva volt. Persze egész Tooelében mi jelentettük a turizmust.

Kivülről viszont ezt a múzeumot is alaposan megnéztük.

Museum

Amikor leparkoltunk, akkor vettük észre, hogy fényképezőgépet hoztam, de nincs benne memóriakártya. A belső memóriába tizenöt hárommegás felvétel fér. Eleinte aggódtunk, elég lesz-e Tooelére 15 kép, de aztán rájöttünk, feleslegesen aggódtunk.

Tooelére tizenöt kép és két óra bőven elég.

Bell Tower

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Bírom ezeket az elhagyatott kirakatokat :)

ribizlifozelek írta...

Ize, ez nem is volt elhagyott...