2010. június 5., szombat

Sátorsziklák

Tent Rocks

Megjegyzés: ez egy 2004-es történet.


A sátorsziklákról egy helyi prospektusban olvastunk. Olyanokat írtak, hogy szebb, mint Kappadókia, hogy elhagyatott és hogy vadregényes.

Megnéztük.

Az idegenforgalmi prospektus emlegetett valami kíváló minőségű földutat is, ami egy normál földútnak bizonyult és szerintem jelentősen csökkentette autónk lengéscsillapítóinak élettartamát.

Fél óra zötykölődés után visszafordultunk volna, de mindenféle fegyegető kiírásokat találtunk az út melletti területet birtokló indiánok tollából.

Fényképezni tilos.

(Amerikában szinte mindenütt lehet fényképezni, Los Alamosban, repülőgéphordozón, de az indián rezervátumok tabunak számítanak.)

Az út mellett elképesztő színű kaktuszvirágok nyíltak, de mi nem mertük lencsevégre kapni őket, mert még jön Golyós Toll nagyfőnök és megskalpol minket.

Ponderosa

Meleg is volt. Az ablakokon több por jött be, mint huzat.
A Sátorsziklák csak nem tüntek fel a távolban.

MEGÁLLNI TILOS - üzente a főnök.

AZ ÚTRÓL LETÉRNI CSAK ENGEDÉLLYEL - írta az indián.


A TÖRZSI TÖRVÉNYEK ÉRVÉNYESEK - tudtuk meg. Hogy mik azok a törzsi törvények, nem derült ki, de magukba foglalhatták a fényképezés tilalmát, a megállás tiltását és az útról való letérés meg nem engedését.

Aztán végre jöttek a sátorsziklák.

Kasha katuwe

Ezek szövetségi tulajdonban voltak. Lehet, ez húzta fel az indiánokat, akiknek ez a szent helyük.

A hely gyönyörű volt.
Egy keskeny ösvény vezetett végig a szurdokokban és a sziklatornyok között.

Kasha katuwe

A sziklákból áradt a meleg. Amikor két vállunk egyszerre hozzáért a minket körülvevő sziklafalakhoz, megértettük, mit érez a két forró fémlemez sülő hús

Ennek ellenére tetszett a hely.
És még csak meg se skalpoltak minket.

Kasha katuwe



A

6 megjegyzés:

Ypszi írta...

A?
Oda még akartál valamit írni?:))

Amúgy ha jól tudom, az ilyen helyeken nem érvényes az usa törvénye, CSAK a törzsi törvény, vagy valami hasonló. De csak a rezervátum, vagy hogy hívják területén. Vmi filmben volt, de simán el tudom képzelni, hogy ez igaz.

Romesz írta...

A rezervatumokban az indian "rendor" nem tartoztathat le es nem buntethet meg csak indiant. Hasonlo keppen a feher rendor nem vonhatja felelosegre az indianokat a rezervatumban. Az indianok felett csak a torzs iteloszeke vonhatja felelosegre.

Ypszi írta...

Romesz, ja igen, ilyen volt, hogy az rezervátumban az indiánra csak az ő törvényük szól. Tehát csinál valamit "kinn", odamegy, és ott nem foghatják el a rendőrök, csak a törzs "ítélheti el".

De akkor ez tényleg így van kb. Gondolom azért ennél bonyolultabb:)

Pyry írta...

Az inkább egy aláírás akart lenni (szerintem). Hogyaztmondja:
A Ribizlifőzelék :D

ribizlifozelek írta...

Ypszi, ott maradt... nem olyan egyszeru gumimatracon emilezni...

Romesz, koszi.

Ypszi írta...

Gumimatrac?
Jahátbocskérem :)