2010. június 8., kedd

Séta a melegben - Bandelier National Monument

Bandelier National Monument

Az atomkor után a középkorba látogattunk.

A Bandelier National Monumentben kutyák (még Yoda is), csak a parkolóban lehetnek. Nemcsak a romokat és a természetet akarják így védeni, az állatokat is. A központi kanyon végigjárása után rájöttünk, az embereknek is szüksége lenne ilyen védelemre.

Bandelier National Monument

A sziklás völgy több, mint kétezer méter magasan fekszik. A tűző napsütésben a sziklafalak késő estig ontják magukból a meleget.

A hely gyönyörű - mindaddig, amig a szembe folyó verítéktől látni belőle valamit.

Bandelier National Monument

Utána már csak tapogatózni lehet a keskeny ösvényeken. Van korlát, fémből. Ki lehet próbálni, melyik a melegebb, a szikla vagy a kapaszkodó.

Az ösvények elkészítői rengeteg turistacsapdát építettek be a romokba: a látogatót létrák csábítják hosszú mászásra, hogy aztán a sziklába vájt lakás bejáratánál a mászó egy Belépni Tilos táblával szembesüljön. Aztán másszon le.

Entrance

Ha be lehet menni egy szobába, annál rosszabb: jobb esetben nem látni benne semmit. Rosszabb esetben látni milyen magasra másztunk fel egy rozoga, nyikorgó létrán.

Bandelier National Monument

A kilátás viszont megéri. A hely fantasztikus és ez nem csak a melegre vonatkozik. Az őslakók alaposan megfarigcsálták a sziklákat: házakat építettek a mesterségesen megnagyobbított és folyósókkal összekötött barlangok elé.

Cliff Dwelling

Némelyik romba be is lehet mászni (bár a hűvös üregekben ajánlott szemelőtt tartani az ősi kiránduló mondást: tiszteljük a csörgőkígyó magányát).

Cliff Dwelling

A Bandelier nemcsak a táj miatt érdekes hely. Az egész völgyet a második világháború alatt és után több évtizedre lezárták a látogatók elől - nem mintha olyan sok látogató járt volna erre. 1930-ig út sem volt. Mindent szamárháton kellett hozni. (Villany nem volt, azt szamárháton se sikerült lecipelni ide.)

Frijoles Canyon

A Manhattan-terven dolgozó tudósok nagyon szerették a laboratóriumaiktól szinte kőhajításra fekvő romokat. Ide viszonylag könnyen el tudtak jönni. Mivel a kutatók gyakran titkos dolgokról beszélgettek kirándulás közben, inkább lezárták az egész völgyet, nehogy a beépített speciális mókusok meghalljanak valami hadititkot.

Are you here to feed me?

3 megjegyzés:

NP írta...

Csudihelyek vannak felétek! Milyen régi ez a település?

ribizlifozelek írta...

1000 koruli.
1300 tajan mar elhagytak.

Pyry írta...

Móókusss :))