2010. november 8., hétfő

Megint scam

Houses

Megjegyzés: a képen látható épület illusztráció.

Terveink között nem szerepel a blog tematikus átalakítása és az internetes csalások behatóbb vizsgálata -a csalók azonban foglalkoznak velünk
. Az ál-ingatlanosok levelei valóban érdekesek és izgalmasak.

Mandi Beem vigyázott arra, hogy a feladónak és a levél aláírójának ugyanaz legyen a neve. Ő megköszönte az érdeklődésünket. Ez is rendben volt. Én azonban gyanakvó vagyok, gonosz és bizalmatlan. Tiszta huszonegyedik századi ember. Megnéztem az emilcímet. Sok levelezőprogramban magától nem látszik a feladó valódi emilcíme, csak a neve. Én mindig meglesem, milyen címet választ magának az illető.
Mandi egy hotmail-es címről írt. Ez önmagában nem baj, a mi háztulajdonosunknak aol címe van, de azért érdemes odafigyelni rá. A cím első része viszont már egyenesen gyanús volt: fgkjldf77. Egy random betűhalmaz, amit a felhasználó a századik hotmail-es cím megnyitásakor gépel be.

Aztán Mandi írt egy nagyregényt. Ez más gyanús volt. A Victor Hugo tollára méltó leírások nagyon jól mutatnak díszkötésben a könyvespolcon. Hivalatos, munkaügyi emilben ömlengeni mindenféléről, főleg első alkalommal, fura.

A szöveg azt mutatja, hogy Mandi Beem ingatlanos. A kínálat túl szép, de végül is a levél a NOSZF évfordulóján érkezett és biztos ezért extra kedvezményt kapunk.
Ez a rész a beetetés. Hogy milyen szép a ház. Hogy milyen jó a ház. A környék. Hogy milyen olcsó. Hogy ők milyen jó fejek.

Közben felbukkan egy apróbb ellentmondás: ő itt élt a házban két évet. Nem lehetetlen, hogy egy ingatlanos ilyen házat kináljon, de furcsa.

A következő mondatból kiderült, az egész biztosan csalás: akkor és csak akkor foglalkozik velünk, ha az alábbi oldalon megcsináljuk a hiteltörténetünket. Ő nem a hitelünkre kiváncsi, írja, hanem arra, kilakoltattak-e minket. (Ez közérdekű adat és valóban publikus és tényleg látni egy amerikai hiteltörténeten.) Ha ötször kilakoltattak minket, nem kaphatjuk meg a gyönyörű házat - írja Mandi.
- Kattintsunk csak az alábbi linkre, ez egy megbízható, tökéletes, jó hiteltörténetlekérdező cég, az ő irodájuk mindig ezzel dolgozik. A cég automatikusan elküldi neki a hiteltörténetünket és kész.

Ha valaki rákattint a linkre (inkább ne tegye), jó eséllyel vagy egy vírustenyészetre vagy egy adathalász oldalra bukkan. A cég neve -amit Mandi írt- teljesen hitelesnek látszik, viszont a Google-n nincs rá találat. Ráadásul a webcím (az a www-s dolog), amire a link mutat szintén egy random betűhalmaz. Önmagától ez sem látszik a legtöbb levelezőprogramból, ezt is meg kell nézni.

Mandi a levél további részében sajnálkozik, ha nem kattintunk a linkre, nem kapjuk meg a gyönyörű házat.
Erős a gyanúm, ha kattintunk, akkor sem...

Nincsenek megjegyzések: