2010. november 15., hétfő

Intermodal Hub


Intermodal Hub
Originally uploaded by ribizlifozelek

Salt Lake City tömegközlekedésének büszkesége az "intermodal hub". Az intermodal hub egy gyönyörű kifejezés és egy zseniálisnak kikiáltott ötlet: itt van a buszpályaudvar, a vasútállomás, a távolsági buszpályaudva, a villamosvégállomás és a kerékpárkölcsönző.

Erről még az otthoni Kerékagy blog is írt.

Bicycle Transit Center

Ezt nekünk is meg kellett nézni. Yodával el is sétáltunk Gatewayből.

A csomópontot az egykori teherpályaudvar helyén alakították ki. A terület valamikor tele volt raktárakkal, élettel.

Central Warehouse

Mára ez egy kicsit megváltozott.
Az ötvenes években eltüntek a raktárak és csak azok jöttek ide, akiknek sűrgős szúrkálnivalójuk volt vagy öngyilkosok akartak lenni.

Aztán megépült az intermodal hub, egy tökéletes tömegközlekedési csomópont. A csomópont azért van, hogy az emberek odamenjenek tömegközlekedéssel, kerékpárral, autóval, bármivel és a fenti eszközök segítségével elmenjenek onnan. Gyalog ma se nagyon megy senki. Rajtunk kívül.

TRAX

Elhagyott utcákon botorkáltunk. Ez volt valamikor a virágzó görög negyed. A görögök arrébb költöztek és az egész közösségből nyolc összebújó ház maradt. A legszebbe egy kínai étterem költözött.

Old Greek Town with Chinese Restaurant

A görög negyed után az elhagyott teherpályaudvarok következtek. A peronok üresen ásítottak. Évtizedek óta üres raktárak téglafalai szemeztek a porló betonrámpákkal. Az emberi jelenlétet egy mexikói mozgóárus jelentette, aki egy dollárért kínált egy ételt.

Abandoned Railroad Platform

Aztán végre elértünk a pályadvarra.
Ide érkeznek a személyszállító vonatok San Franciscóból és Chicagóból - hetente négyszer. Kettő keletről és kettő nyugatról.

A távolsági buszok is ide futnak be. A Greyhound állomások gyakran fura helyeken vannak. Floridában többször taxit kellett hívni a buszpályaudvarra, hogy eljussunk valahova, annyira messze voltak. Miamiban az állomáson a korlátot támasztó alakok nyugodtan elmehettek volna egy depresszív szociofilm vágóképének. Vagy a Zsíroshajú zombi újra támad című horrorfilm statisztáinak.

Itt az állomásépület tiszta volt és elegáns, amitől az utasok se tüntek Greyhound utasoknak. Két éve a karácsonyi hóvihar alkalmával pár jótét lélek innen hívott meg embereket ünnepi ebédre.

Lost Luggage

Az állomásra érkezik Utah büszkesége, a Frontrunner is. A Frontrunner Salt Lake Cityt köti össze a szomszédos városokkal, például Ogdennel. Hamarosan majd Provóba is eljutnak a WIFI-vel felszerelt HÉV-ek.

Frontrunner

A TRAX, a városi villamosok egyik vonala is eddig jár.

Bicycle Transit Center

A kerékpárterminál is itt van. A cég kerékpárokat és síléceket ad bérbe. De meg is lehet itt javíttatni a drótszamarat. Ha valaki villamossal, busszal, vonattal, Frontrunnerrel érkezik, itt parkoltathatja kerékpárját, amit csak kikap a tárolóból és már tekerhet is dolgozni. Egy hónapra a kerékpártáróló 12 dollárba kerül, egy évre 96 dollár a parkolás. Ehhez jön még a kötelező tagsági igazolvány húsz dollárért. Jelenleg százhúsz kerékpárnak van hely.

A kerékpáros tagsági kártyájával nyitja rekeszét, ha akar, lezuhanyozhat, vagy meg is szereltetheti a gépet a műhelyben.

A kerékpárközpont virágzik: az érkezők egyszer gyalogolnak ki innen, aztán szerintem örömmel szállnak fel bármire, csak ne kelljen megismételniük a sétát.

Bike

1 megjegyzés:

Phoebe írta...

Je, nem gondoltam volna, hogy van villamos itt.Irigykedem, szeretek villamossal utazni.