2010. november 4., csütörtök

Az árok


Old Irrigation Ditch
Originally uploaded by ribizlifozelek

Amikor lakást kerestünk Salt Lake Cityben, majdnem beleparkoltam egy ilyen árokba.

Szerencsére nem amortizáltam benne az autót - meg magamat sem, amikor pár nappal később óvatlanul kiszálltam a járműből, bele a lyukba.

Csodálkoztam, hogy ebben a precízen karbantartott városban mit keresnek ezek a ronda gödrök az út szélén.

Avenues

Kicsit később elkezdtem helytörténeti munkákat olvasni és itt taáltam meg a választ.

Amikor a mormonok leereszkedtek az Emigration Canyonból, vezetőjük lenézett a völgyre és a Nagy-Sós-tóra és egy olyan várost vizionált, ahol a háztömbök kis szigeteken állnak, a forgalom pedig a köztük létesített csatornákon bonyolódik.

Great Salt Lake

Mire a telepesek leérte a hegyről, Youngnak elmúlt a láza és a tóról is kiderült, hogy sós. A mormon Velence tervet átalakították.

Az 1850-es években a várost a City Creek kanyon patakja látta el vízzel. A víz az utcák mellé ásott csatornákban folyt. Ebből főztek és ebből öntözték a hatalmas, négyzet alapú háztömbök közepén létrehozott konyhakerteket. (A háztömbök közepén létesített kertek egyik maradványa a Gilgal szoborpark.)

Gilgal

Az öntözőcsatornákat idővel jórészt betemették. A város keleti oldalán a kertvárosokban azonban néhány nyomokban még látható. A legtöbb csatorna ma az esővizet vezeti el, a szemetet gyűjti be és a vigyázatlan autósok kerekeit töri ki.

Salt Lake City

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Nagyon jó a városképes kép! :)

ribizlifozelek írta...

Koszi!