2010. november 12., péntek

Homini


Eggplant stew with hominy
Originally uploaded by ribizlifozelek

A hominy avagy magyarorsan a homini nem a harmadik főnévragozásba tartozó homo szó egyes számú genitivusa.

A homini csíráztatott és lúgozott kukorica. (Erre biztosan van élelmiszeripari szakszó, de én sajnos ezt nem ismerem, várom a tippeket.) Mint ilyen, ősi indián étel. Két emberáldozat között valószínűleg az aztékok is ilyesmit majszoltak, nem beszélve a cherokee indiánokról.
Valószínűleg az anasazik is ilyesmit eszegettek a kanyonok szélére emelt városaikban.

Cliff Palace

A Kolombusz előtti Amerikának az volt a kukorica, mint Európának a búza és Ázsiának a rizs (Kentuckynak a csirke, Texasnak a barbecue). Azaz ez volt az alapélelem, a fő kalóriaforrás.

Egyes régészek olyasmiket pedzegetnek, hogy egyes indián társadalmak - például az aztékok - a túlzott kukoricafogyasztástól zakkantak meg és kezdtek többezres nagyságrendben sziveket mellkasból kivágni.

275

Nagyon nagy mennyiségben és szinte kizárólagosan fogyasztva a kezeletlen kukorica B3 vitaminhiányt okozhat. Ezt a betegséget pellagrának nevezik.

Amerika őslakói tudták, hogy a kukoricát lúggal (oltott mésszel) kell kezelni, hogy elkerüljék a betegséget. Ezt az európaiak nem tudták és azokon a területeken, ahol a kukorica fő táplálékká vált, sokan elkapták az asztúriai leprának is nevezett betegséget.

A pellagra többek közt különféle bőrelváltozásokat, álmatlanságot, mentális zavarokat, agressziót és fényérzékenységet okoz.

Corn Palace

Mivel az indiánok tudták, hogyan előzzék meg a betegséget - érvelnek sokan -, az aztékok és más őshonos törzsek nem ettől kattantak be.

Az ember azonban lekesen vonzódik mindenhez, ami árt neki. Dohányzik. Zabál. Hallucinogén anyagokat használ. A tudatmódosító szerek használatát minden társadalom szabályozza. Előfordulhat, hogy az isteni eredetűnek tekintett kukoricát az indián papság egy része, egyes törzsek papjai, varázslói, főnökei pont ezért fogyaszották lugozás nélkül, hogy módosul tudatállapotban közelebb kerüljenek a szellemekhez.

Kiva

Esetleg ezért bújtak földalatti ceremoniális kamrákba, kivákba, hogy kizárják a fényt - mert fényérzékenyek lettek a pellagrától.
Ettől lettek agresszívek egyes anasazi csoportok és ezért ették meg időnként egymást rituálisan.

Ezt az elméletet az anasazik leszármazottai és az antropológusok jelentős része elutasítja. Az anasazikről mint békés földművesekről beszélnek, akiknek nem ismerték a háborút és idilli körülmények között művelték a földjüket.

Mule Canyon

Az időnként előkerülő zavaró leletekről, megrágcsált lábszárakról véletlen anomáliaként szoktak beszélni.

A lényeg, hogy Amerika lakói tudták, hogy kell enni a kukoricát.

Chicken with rosemary and garlic

Hominit -csíráztatott kukoricát- még nem ettünk.
Úttörő módon a hominit padlizsánpörkölttel próbáltuk ki.

A hominit kicsit megsütöttük, sóztuk, borsóztuk, aztán feltálaltuk a padlizsánpörkölt mellé.

Finom volt.
Mármint a homini.

2 megjegyzés:

ORsi írta...

ezt most nem egészen értettem. ti csíráztattátok a kukoricát, vagy "készen" lehet venni?

ribizlifozelek írta...

Mar csiraztatva aruljak.
Mi nem vacakoltunk vele :)