2010. november 26., péntek

Három süti és egy vihar - a tőzegáfonyás pie


Pecan pie
Originally uploaded by ribizlifozelek

Közeledett a hálaadás, egy érdekes előadás és a félév vége. Mint kiderült, hivatlan vendégként egy vihar is be fog állítani - de erről még nem sejtettünk semmit.

A jeles alkalomra három pie-t készült. Egy pekándiós, egy epres-rebarbarás és egy tőzegáfonyás (cranberry). A három pie lelkesen beutazott a tanszékre, majd várta az előadást, hogy találkozzon a hallgatósággal. A hallgatóság is várta az előadást: a téma érdekes volt, a pie-ok pedig gyönyörűek. Hogy az előadó mit gondolt, nem tudom.

A vihar azonban közeledett és hamarosan megszületett a döntés: kettőkor bezárják az egyetemet, hogy az emberek hazaérjenek a hó előtt. Az előadás elmaradt.

A pie-okkal viszont valamit csinálni kellett, így újabb döntés és bejelentés született:

- A konyhában három pie vár az éhező fogyasztókra.

Ekkor megindult a sáskahad. Az emberek a pie-okból merítettek erőt, hogy túléljék a vihart. A három sütemény még a vihar elől menekülőknél is gyorsabban tünt el. Olyan felfoghatatlan sebességgel fogytak a pie-ok, hogy ribizlifozelekék a pekánosnak és a rebarbarásnak csak a tányérját tudták hazavinni. A tőzegáfonyásból maradt mutatóba egy szeletke. Lehet, ribizlifozelek érkezése mentette meg, ezt nem tudjuk.
Az viszont biztos, hogy tőzegáfonyás pie-t könnyű készíteni.

Easy print



Nantucketi tőzegáfonyás pie

- sómentes vaj (megvajazni)
- 2 pohár cranberry (tőzegáfonya)
- 3/4 pohár apróra vágott pekándió
- ⅔ pohár cukor
- még 1 pohár cukor
- 1 pohár liszt
- 1 rúd sómentes vaj olvasztva
- 2 tojás felverve
- 1 teáskanál mandulakivonat
- negyed teáskanál só
- 1 kanál porcukor

A sütőt előmelegítjük 350 Fahrenheit-re.

Alaposan kivajazzuk a pie-serpenyőformát. Ha nincs pie-formánt, akkor bármilyen hasonló méretű tűzálló edény megfelel. Csak akkor a pie-nak nem lesz kerek pie formája.

Az pie-edény aljára tesszük a tőzegáfonyát. Megszórjuk pekándióval és beborítjuk a kétharmad pohár cukorral.

Egy edényben alaposan összekeverjük a lisztet, a pohár cukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat, a mandulakivonatot és a sót.

A masszát beleöntjük az edénybe. 45-50 percre betesszük a sütőbe, majd megszórjuk porcukorral és öt percre visszatesszük.

Megesszük.

Ha a fenti recept bonyolultnak tűnik, még mindig el lehet menni Nantucketbe megkostolni az eredeti verziót.

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Biztos fincsi. :) Mi még a tökös sütit sem tudtuk mind megenni. :)

ORsi írta...

pekándió, nyamnyam.

DE: egyszer csináltam egyet egy amerikai recept szerint. valami felvert tojássalö kellett leönteni. na azt nem bírtam megenni, olyan tojásrántotta illata volt, hogy csuda.