2010. november 5., péntek

Ruth's Diner


Ruth's Diner
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ruthhoz régóta el szerettünk volna menni.

Ruth vendéglője az Emmigration Canyon mélyén bújik meg.

Ruth fiatal korában kabaréénekesnőként dolgozott. Harmincöt éves korára összeénekelt annyi pénzt, hogy felhagyjon az énekléssel és táncolással és valami másba kezdjen. Nyitott egy vendéglőt.

A vendéglőt stratégiai helyen, egy bordély és egy kabaré között nyitott meg. A bolt jól ment mindaddig, amíg a fejlődés el nem ért a belvárosba: ekkor bezárták a bordélyt és a vendéglő épületét is lebontották. (Ma kék üvegpalota áll a helyén.)

Blue statue

Ruth nem esett kétségbe: új vedéglőt nyitott. 1947-ben Salt Lake Cityben megszüntették a villamosközlekedést így két évvel később egyáltalán nemokozott gondot olcsón venni pár üres villamoskocsit. A vagont felvonszolták az Emigration Canyonba és valószínűleg ott, ahol a munkásoknak elege lett a cipelésből, letették.

Trolley Sq

Az üres vagonokból épült vendéglő hamar népszerű lett. Kirándulók, városiak jöttek nagy számban, Ruth pedig finom házikoszttal és cigarettával a szájában várta őket.

A vendéglőben a rendet Ruth kutyája tartotta fenn. (Egy párizsi bisztróban egy csirke látott el hasonló feladatot mindaddig, amíg áldozatául nem esett a szeptember 11-iki terrortámadásnak. Miközben a bisztró vendégei döbbenten figyelték az összeomló ikertornyokat, az egyik vendég kutyája lecsapott a csirkére.)

Ruth vendéglője egyre népszerűbb lett. Ide jártak a városi fiatalok is - Ruth mindig nagyvonalúan nézegette az igazolványokat, nem igazán érdekelte, hogy a sört rendelő vendége 19 vagy 22.

Pinecrest

Ruth egy pici lakást toldott a vagonhoz és itt élt kutyáival.
Kemény asszony volt. Életében állítólag kétszer tudták meggyőzni arről, hogy változtatnia kell dolgokon.
Nyolcvan évesen orvosa unszolására elkezdett füstszűrős cigarettát szívni és az egészségügyi hatóságok zaklatása miatt kitett egy kézzel írt dohányozni tilos táblát a vendéglőben - bár alá írta: kivéve az első széket.
Ez volt az ő helye, ott ült kutyájával és cigarettájával.

Ha ismeretlen vendég érkezett, a kutyák megpróbálták megharapni.

Ennek ellenére egyre többen jöttek ide ebédelni, vacsorázni, reggelizni.

Pár évtized múlva Ruth eladta a vendéglőt két törzsvendégének és beköltözött egy, a vagon mögé épített házba. Itt élt 94 éves koráig, amikor új vendéglőt nyitott valahol a Jupiteren túl.

A vendéglő konyhája ma is kíváló - csak már sehol sem lehet dohányozni és kutyákat sem engednek be.

Pinecrest

Az ételek friss alapanyogkból készülnek. A hamburgerben levő marha pár napja még legelhetett, a salátákra reggel még sütött a nap, a tejföl alapanyaga pedig lehet, még a tehénben volt.
A sajttal töltött rántott paprika (poblano) egyenesen fennséges volt.

Azt hiszem, még vásárolunk itt, aztán elvisszük az ételt piknikezni valahova a közelbe.

Pinecrest

2 megjegyzés:

Pyry írta...

És árban milyen? :)

ribizlifozelek írta...

Kozepes.

15 dollar / fo korul.