2011. január 8., szombat

Bridges of Madison County

Rosemont bridge

Négy éve ugyanerre autóztunk - csak az ellenkező irányba Chicagóból Salt Lake Citybe.

Budapestről megérkeztünk Chicagóba. Egy raktárbázison felszedtük az autót és elindultunk. Az időeltolódás és az utazás eredményeképp egyáltalán nem emlékszem, hogy jutottunk ki Chicagóból. Az biztos, hogy én vezettem.

Salt Lake City fele menet a második nap megálltunk és este megkerestük a Rosemont hidat.

Ez az egyik, a A szív hídjai című filmben szereplők fedett hidak közül. A film eredeti angol
címe Bridges of Madison County. Angolul nem tudok kedvéért a Madison county angolul NEM szivet jelent. Elismerem ugyanakkor, nem rossz a magyar cím sem.)

Igazából a végtelen iowai kukoricaföldeken szinte semmi sincs kukoricaföldeken és teheneken kívül, ezért minden látnivalót meg kell becsülni. Ilyenek a fedett hidak.

Mivel Iowában a páratartalom magas, ezért a víz gyorsan jéggé fagy a hidakon, a részeg és józan cowboyok pedig hamar a folyóban találták magukat. Hogy az átkelők ne legyenek veszélyesek, befedték őket. Akárcsak a hasonló Maine-i hidakat, ezeket is idővel elbontották, míg végül a helybeliek észbekaptak: ha az összes híd eltűnik, akkor már csak azt a házat hirdethetik látnivalóként, ahol Ronald Reagan a gyerekkorát töltötte. Esetleg még azt, ahol született. Meg John Wayne szülőházát. Így gyorsan megmentettek pár hidat. Kitáblázni már nem táblázták ki őket, járjon a látogató egy keveset a kukoricásban.

Mi a hidat vaksötétban találtuk meg. Valószínűleg véletlenül. Tábla nem volt, ösztönszerűen kanyarogtunk a kukoricásban egy Egyesült Államok atlasszal a térdünkön. Iowára egy A4-es oldal jutott. Iowa másfél magyarországnyi. Az atlaszban egy üres mező közepén egy piros pötty jelölte a Rosemont-híd helyét. Ma is óriási bravúrnak tartom, hogy odakeveredtünk.




View Larger Map

Akkora köd volt, hogy az autóra mindenütt kicsapódott a pára, állandóan járatni kellett az ablaktörlőt, hogy kilássunk. Ködpamacsok úsztak a földút felett, párát lélegeztünk és tüdőnk kopoltyúért kiáltott, hogy lélegezhessen. Clint Eastwood nem ilyenkor járt erre, az biztos.

Így találtuk meg a hidat.

Most valószínűleg méteres hó lehet arrafele, de ha majd megyünk vissza Salt Lake Citybe, akkor ha tudunk, megint megnézzük. Méghozzá világosban.

Rosemont bridge

2 megjegyzés:

NP írta...

Érdekes és nagyon szép! Komolyan a garatra-felöntött cowboy-ok miatt született a fedett híd ötlete?

ribizlifozelek írta...

Is.
De szekerek es jozan lovasok is beleestek patakba.